AFP

Novak Djokovic heeft op Wimbledon voor het eerst in ruim twee jaar weer een grandslamtoernooi gewonnen. De 31-jarige Serviër was in de finale met 6-2, 6-2, 7-6 (3) te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson, die in de kwartfinales titelhouder en achtvoudig kampioen Roger Federer had verslagen.

In de derde set overleefde Djokovic vijf setpoints tegen Anderson, die vorig jaar ook de US Open-finale verloor. Na het benutten van zijn tweede matchpoint was er een enorme opluchting bij de Serviër en ging hij door zijn knieën.

Nadat Djokovic in 2016 eindelijk Roland Garros had gewonnen, viel hij ten prooi aan een zware crisis. Door motivatieproblemen en een hardnekkige elleboogblessure zakte hij ver terug. In die tijd liepen Federer en Rafael Nadal uit naar respectievelijk hun twintigste en zeventiende grandslamtitel.

Pas in de eerste maanden van dit jaar kroop Djokovic weer voorzichtig uit het dal. Hij begon als nummer 21 van de wereld aan Wimbledon en op het heilige gras van Londen hervond de Serviër de voorbije twee weken zijn oude vorm en glans.

De jacht op Federer en Nadal

Met zijn vierde titel op Wimbledon (na 2011, 2014 en 2015) komt de teller bij Djokovic nu op dertien grandslamtitels. Daarmee staat hij achter Pete Sampras (13) vierde op de eeuwige ranglijst. Ook keert hij terug in de top-10 van de wereldranglijst.

Novak Djokovic AFP

In de eerste twee sets was Djokovic heer en meester en oogde Anderson vermoeid. In de halve finales stond hij vrijdag tegen Isner zesenhalf uur op de baan. Djokovic speelde tegen Nadal over twee dagen ook een lange vijfsetter, maar oogde fris.

De Serviër had telkens een antwoord op de harde service van de Zuid-Afrikaan, die gehinderd werd door armklachten en fout op fout stapelde. Pas in de derde set kwam Djokovic in de problemen. Op 5-4 en 6-5 overleefde hij setpoints en daarna heerste hij weer in de tiebreak.

Kevin Anderson tijdens een van zijn setpoints AFP

"Ik ben nu erg emotioneel en zo blij voor mijn vrouw en mijn hele team. En zeker voor mijn zoontje Stefan. Voor het eerst heb ik nu iemand op de tribune die 'papa papa' schreeuwt", zei Djokovic na afloop.

Met de beker in zijn handen liet hij ook weten getwijfeld te hebben of hij ooit weer op zijn oude niveau zou terugkeren. "Het is niet makkelijk om zo lang niet te kunnen tennissen. Ik heb veel onzekere momenten gehad waarin ik twijfelde over mijn toekomst."

STER reclame