Kiki Bertens tijdens haar duel met Julia Görges op Wimbledon AFP

Kiki Bertens heeft sportief en mentaal een stap gezet. Zo is de heersende opinie na de verloren kwartfinale van de beste tennisster van Nederland op Wimbledon.

"De wereldtop lonkt", "geen schande" en "gemiste kans na prachtig toernooi", vatten respectievelijk De Telegraaf, het AD en de Volkskrant de prestatie van Bertens samen na haar verlies tegen Julia Görges.

Zelf is Bertens nog steeds niet helemaal overtuigd van haar kwaliteiten op gras ("ik snak nog steeds naar gravel"), maar de progressie is er overduidelijk.

Bertens' verrassende opmars in Londen is volgens Paul Haarhuis in meerdere opzichten waardevol geweest. "Dit slaat ze op in haar dna, dat ze nu weet dat ze ook op snelle banen een kwartfinale op een grandslamtoernooi kan halen", zegt de Fed Cup-captain.

"Kiki was twee jaar geleden (na Roland Garros 2016, red.) nog verbaasd dat ze ineens rond de toptwintig stond. 'Hoor ik hier wel thuis?'", beschrijft Haarhuis.

Haarhuis: heel mooi proces

"Nu, twee jaar later, heeft ze voor haarzelf bewezen dat ze wel degelijk hier thuishoort. Nu ga je kijken naar de volgende stap. Het is een heel mooi proces. Petje af voor Kiki en haar team."

Haarhuis: dit slaat Bertens op in haar dna

Voor technisch directeur Jacco Eltingh van de KNLTB heeft Bertens andermaal goede reclame voor het Nederlandse tennis gemaakt. "Als jonge kinderen dit zien, kan dit voor hun een reden zijn om vaker te gaan tennissen. Zo maken we de vijver groter", weet Eltingh.

"Als er goede resultaten zijn, vooral op het grootste toernooi ter wereld, zijn sponsors misschien ook eerder geneigd om in het Nederlandse tennis te investeren. Dus zo'n prestatie van Kiki is onvoorstelbaar belangrijk."

Nog even op gravel?

Bertens beslist binnen enkele dagen of ze volgende week - op gravel - haar titel in het Zwitserse Gstaad verdedigt. De andere optie is om bij te komen van de Wimbledon-inspanningen en de voorbereiding op het Amerikaanse hardcourtseizoen te beginnen.

Eltingh: prestatie Bertens onvoorstelbaar belangrijk

STER reclame