Getty

Chris Froome heeft de koninginnenrit in de Giro d'Italia gewonnen. Hij bleef zijn landgenoot en rozetruidrager Simon Yates net voor. Tom Dumoulin verloor in totaal 38 seconden op Yates.

Op 4,2 kilometer van de finish reed Froome weg uit een groepje van negen favorieten (onder anderen Froome, Yates, Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Miguel Angel Lopez en Dumoulin), die als enigen konden aanhaken toen Wout Poels gas gaf.

Dumoulin vijfde op 0.37

Yates probeerde Froome kilometerslang te achterhalen, maar dat lukte net niet. Dumoulin kwam als vijfde over de finish op 0.37. Mede door bonificatieseconden van Yates is zijn achterstand in het klassement nu 1.24.

Zondag wacht wederom een (minder zware) bergetappe, alvorens dinsdag de laatste tijdrit van deze Giro op het programma staat. In die race tegen de klok over 34 kilometer moet Dumoulin dus minstens 1.24 goedmaken op Yates om de roze trui te heroveren.

Ter vergelijking: Dumoulin pakte vorig jaar in de slottijdrit (over 29 kilometer) precies 1.24 op Nairo Quintana.

Daarna wachten de Nederlander nog drie aankomsten bergop, alvorens het peloton Rome binnenrijdt.

Terug naar de veertiende etappe. Andere klassementsmannen als George Bennett, Pello Bilbao en ook Fabio Aru moesten snel passen op de Zoncolan. Zij deden slechte zaken voor het klassement.

Vroege vlucht

Op de eerste klim van de dag, de Monte di Ragogna, ontstond een kopgroep van zeven: Francesco Gavazzi, Enrico Barbin, Valerio Conti, Matteo Montaguti, Jacopo Mosca, Mads Pedersen en Laurent Didier. Zij pakten zes minuten, maar op 6,5 kilometer van de meet werd Conti als laatste ingerekend.

Twee kilometer later ging Froome aan en niemand kon hem nog bijbenen. Hij is de opvolger van Michael Rogers die in 2014 zegevierde op de klim.

.

STER reclame