NOS WielrennenAangepast

Ploegleider Boogerd: ervoor leven, dat wil ik ze bijbrengen

Na twee jaar toekijken - hij zat een schorsing uit, uitgesproken door de UCI na zijn dopingbekentenis - keerde Michael Boogerd afgelopen zondag terug in de Amstel Gold Race. Zíjn Amstel Gold Race, vindt hij zelf een beetje. Als renner vierde hij er successen. Maar deze keer was hij als ploegleider van de partij in de Limburgse heuvels.

Boogerd terug in de Amstel Gold Race, nu als ploegleider

"Ik word niet op een vreemde manier aangekeken, omdat ik geschorst ben geweest", heeft Boogerd gemerkt sinds hij zich weer in de wielerwereld beweegt, wat tussen januari 2016 en december 2017 voor hem verboden was. "Als mensen daar wel een probleem mee hebben, kunnen ze dat in ieder geval heel goed verbergen."

Zodra zijn verbanning ten einde was, pakte Boogerd zijn werk als ploegleider van Roompot weer op. De kleine Nederlandse wielerformatie moet het veelal doen met koersen net onder het hoogste niveau, maar kreeg uiteraard voor de Amstel Gold Race wel een uitnodiging.

Niet realistisch

"De Amstel Gold Race was mijn koers een beetje", mijmert de winnaar van de editie van 1999, die daarnaast ook nog eens zes keer op het podium stond.

Twee van die topklasseringen (2005 en 2006) werden later wegens het dopinggebruik geschrapt. Het laat onverlet dat de klassieker door het Limburgse heuvellandschap hem na aan het hart ligt.

Ploegleider Michael Boogerd tijdens de ploegbespreking voor de Amstel Gold Race

"Ik vind het jammer dat ik nu niet in de ploegbespreking heb kunnen zeggen: hoe gaan we proberen deze koers te winnen," bekent de 45-jarige Boogerd. "Want daar draaide het natuurlijk altijd om bij mij. Maar dat is bij onze ploeg niet realistisch. Soms is dat moeilijk voor mij, maar ik begrijp het goed. Ik neem het de jongens niet kwalijk dat we hier niet voor een overwinning rijden."

Maar op kop rijden, kunnen ze natuurlijk wel. Dat had hij de renners vooraf ook voorgehouden: zorg dat je erbij zit. Oscar Riesebeek nam zondag de honneurs op voorbeeldige wijze waar. Al in een vroege ontsnapping wist hij een plek te veroveren. "Niet te gek op kop, hè", riep ploegleider Boogerd hem via de boordradio nog toe.

Supercombi

Riesebeek en zijn kompanen werden pas in de slotfase van de klassieker weer ingerekend. De Roompot-renner leek in de finale zowaar wat over te hebben, maar moest uiteindelijk toch passen toen de strijd der matadoren losbarstte.

Oscar Riesebeek hield van de negen vluchters het langst stand

"Als ik heel eerlijk ben", zegt Boogerd, "denk ik niet dat er renners bij mij in de ploeg zitten die datzelfde vuur voor deze koers hebben zoals ik dat had. Dé supercombi is natuurlijk: al maanden met de koers bezig zijn en ook het talent hebben om naar het podium te rijden. Het ontbreken van talent kun je mensen niet kwalijk nemen, maar ervoor leven, wil ik ze wel bijbrengen."

Helemaal met lege handen bleef Riesebeek overigens niet. Hij mocht naar het podium om de prijs voor de meest strijdlustige renner van de dag in ontvangst te nemen. Boogerd zag er de grap wel van in. "We hebben die Riesebeek heel de dag niet gezien. Geen woord mee gewisseld. Je ziet hoe hard je een ploegleider nodig hebt, haha."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl