Max Verstappen in actie tijdens de kwalificatie voor de GP van Australië EPA

De eerste polepositie van het Formule 1-seizoen gaat naar Lewis Hamilton. De titelverdediger pakte met 1.21,164 voor het vijfde jaar op rij en de zevende keer in totaal de beste startpositie in de Grand Prix van Australië. Max Verstappen vertrekt van P4.

Naast de Brit staat zondag de Fin Kimi Räikkönen, die met zijn Ferrari een stuk langzamer was dan zijn Mercedes-concurrent (1.21,828).

Max Verstappen nestelde zich met zijn Red Bull op de tweede startrij. De Nederlander zette de vierde tijd (1.21,879) neer. Op de derde plaats belandde Sebastian Vettel (Ferrari) met 1.21,838.

Crash Bottas

Het derde en laatste deel van de kwalificatie lag enige tijd stil nadat Valtteri Bottas met zijn Mercedes hard in de hekken was verdwenen.

Max Verstappen EPA

De kwalificatie in Melbourne was de eerste echte krachtmeting van het jaar. Daarin werd meteen duidelijk dat Ferrari vrijdag tijdens de trainingen zeker nog niet alles uit de kast had gehaald.

Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen konden in de kwalificatie het gevecht met titelverdediger Lewis Hamilton aardig aan. Uiteindelijk zette de Brit wel een geweldige slotronde neer, waarin hij iedereen met een ruime marge aftroefde.

"Het was een bijna perfecte ronde, een van mijn beste rondjes ooit", stelde Hamilton vast. "Ik ben verrast door de snelheid van Ferrari." Vettel baalde een beetje van het grote verschil met Hamilton. "Ik verpestte het een beetje in de laatste ronde. In de race zal het verschil veel kleiner zijn", beloof de Duitser van Ferrari.

Aanzienlijk sneller

Verstappen maakte indruk met de Red Bull, die aanzienlijk beter is dan bij de start van vorig seizoen. De Nederlander was in de kwalificatie uiteindelijk 1,6 seconde sneller dan in 2017, waar Hamilton zich een seconde verbeterde ten opzichte van zijn start vorig jaar.

Andere bandenstrategie

De Red Bull-coureur koos een andere bandenstrategie in de kwalificatie dan zijn concurrenten. Verstappen reed op de supersofts, waar de andere teams voor de zachtere ultrasofts kozen. De keuze van de Nederlander houdt in dat hij zondag ook op de wat hardere band van start gaat en wat langer kan doorrijden dan de concurrentie.

Verstappen verloor 0,7 seconde op Hamilton, maar maakte nog wel een fout in bocht 13, waar hij te ver over de kerbstones schoof. Dat kostte hem enkele tienden. De Nederlander, vorig jaar vijfde in de kwalificatie en de race, bleef zijn teamgenoot Daniel Ricciardo wel weer voor.

De Australiër tekende voor de zesde tijd (1.22,152), maar moet als gevolg van een straf op vrijdag drie plaatsen terug. Hij start zondag van de vierde startrij. Bottas zal, na de zware crash, vanuit de pitstraat vertrekken.

Uitslag kwalificatie GP van Australië

STER reclame