Seppelt: een dirty deal tussen het IOC en het Kremlin
Een "dirty deal" tussen het IOC en het Kremlin. Zo omschrijft onderzoeksjournalist Hayo Seppelt van de Duitse tv-zender ARD de beslissing van het IOC om het Russisch Olympisch Comité te weren van de Winterspelen van Pyeongchang en tegelijkertijd de deur open te laten voor schone individuele Russische sporters.
"Dat is nog veel te veel eer voor Rusland", stelt Seppelt, die met zijn documentaire in 2014 aan de basis stond van de ontmaskering van een omvangrijk dopingschandaal in Rusland. Hij liet klokkenluiders aan het woord die onthulden wat er, vooral voor en tijdens de Spelen van Sotsji in 2014, allemaal plaatshad achter de schermen.
Seppelt is vooral niet te spreken over de coulance die het IOC betracht, nu bewezen is dat er, zoals het IOC het zelf verwoordt, "systematisch gemanipuleerd" werd. Want individuele Russische sporters die kunnen bewijzen 'schoon' te zijn en gevrijwaard zijn van een dopingverleden, krijgen alsnog groen licht van het IOC om deel te nemen.
Ze mogen meedoen onder de olympische vlag als Olympic Athlete from Russia (OAR). "Doet het IOC dat om een boycot van Rusland te voorkomen?"
Een zwaktebod volgens de Duitser, die vernomen heeft dat Rusland onder bepaalde voorwaarden wel op de sluitingsceremonie aanwezig mag zijn. "Als de Russen alle beslissingen van het IOC direct accepteren, mogen ze gewoon aanwezig zijn bij de sluitingsceremonie. Met hun eigen vlag. Dus dan wordt de schorsing nog opgeheven tijdens de Spelen. Dat toont voor mij aan dat er een compromis is gesloten tussen het IOC en het Kremlin."
'Schorsing wordt dan nog tijdens Spelen opgeheven'
Overigens hebben de Russen laatstgenoemde deal zelf waarschijnlijk gedwarsboomd door gelijk na de persconferentie van IOC-voorzitter Thomas Bach aan te kondigen naar het sporttribunaal CAS te zullen stappen.
En de FIFA?
De aandacht van Seppelt ging dinsdag ook gelijk uit naar de wereldvoetbalbond FIFA. "Het besluit om Vitali Moetko voor het leven te schorsen is heel interessant want het brengt de FIFA in een lastig parket. Moetko staat aan het hoofd van de organisatie van het WK voetbal in 2018, bovendien is hij voorzitter van de Russische voetbalbond. En hij is ook nog eens de vice-president van Rusland. Ik ben erg benieuwd naar de gevolgen van die beslissing."
Direct na het besluit van het IOC om Moetko te schorsen, kwam de FIFA met een statement. "Dit besluit heeft geen invloed op de voorbereidingen op het WK."