Chantal Blaak was niet de uitgesproken favoriet op het WK. Daar profiteerde ze optimaal van AFP

Wielerbondscoach Thorwald Veneberg heeft niets te klagen bij de WK in Bergen. De teller staat na het goud van Chantal Blaak op drie wereldtitels. Ondanks de overmacht van de Nederlandse vrouwenploeg in de wegwedstrijd heeft Veneberg wel een ingewikkelde dag achter de rug.

Bondscoach Veneberg ligt op schema: morgen gaan we ook voor goud

"Het was niet simpel, nee", zegt Veneberg. "We hebben wel knopen moeten doorhakken. We hadden twee keer iemand in de kopgroep zitten: eerst Janneke Ensing en toen Chantal Blaak. Toen was het de vraag of we Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten daarnaartoe moesten laten rijden, zodat we nog meer in het voordeel waren."

Dat gebeurde, waardoor de Nederlandse ploeg met drie rensters in de kopgroep van zeven zat. "Toen heb ik gezegd: nu kop over kop demarreren. Maak ze maar gek! Dat deed Chantal als eerste. Ze kreeg mooi de ruimte, omdat de rest ging zitten kijken naar Annemiek en Anna. Dat is ook onze kracht, die tactiek...", aldus de bondscoach.

Een vierde medaille?

Morgen is er nog een kans op eremetaal, want dan rijden de mannen hun wegwedstrijd. "Dan gaan we natuurlijk ook voor goud", zegt Veneberg. "Maar het zou al heel mooi zijn als we een medaille halen."

Nederland heeft bij de mannen geen uitgesproken favoriet of kopman. Vrijdag vergeleek Veneberg het in een bespreking bij de mannenploeg met voetbal. "Ze moesten lachen toen ik zei dat de verdedigers en middenvelders ook kunnen scoren. Maar dat hebben we vandaag wel laten zien. En waarom zou dat morgen niet kunnen?"

STER reclame