NOS WielrennenAangepast

Froome voltooit dubbel, Trentin wint slotrit Vuelta

Trentin boekt in slotrit Vuelta vierde etappezege

Chris Froome heeft de 72ste editie van de Vuelta a España gewonnen. De Brit van Sky, die dit jaar al de Tour de France won, veroverde de rode trui in de derde rit en hoefde hem niet meer af te staan.

De ritzege in de slotetappe ging voor naar Matteo Trentin. De Italiaan van QuickStep was in de eindsprint veruit de sterkste en boekte zijn vierde zege in deze Vuelta.

Froome, die gisteren de eindzege in het algemeen klassement al veiligstelde, mengde zich ook nog in die sprint en pakte net genoeg punten om Trentin voor te blijven in het puntenklassement.

Kelderman toch nog vierde

Wilco Kelderman klom nog een plaatsje in het algemeen klassement. Alberto Contador, de voormalige nummer vier, deed het in de slotfase van de etappe rustig aan en verloor zeven seconden op de eerste groep met Kelderman. De Nederlander wipte daardoor alsnog over de Spanjaard heen.

Wout Poels, superknecht van Froome, werd zesde in het klassement. Steven Kruijswijk eindigde als negende.

Contador neemt afscheid

In de slotrit werd Contador ruim de gelegenheid gegeven om afscheid te nemen van de Spaanse fans. Bij het binnenrijden van de Spaanse hoofdstad werd hij luid toegezongen. Hij reed ook enige tijd voor het peloton uit.

Contador wordt toegezongen tijdens de aankomst in Madrid

Froome in voetsporen Anquetil en Hinault

Met liefst negen aankomsten bergop was bij de 72ste editie van de Vuelta op voorhand al duidelijk dat alleen echte klimmers kans maakten op de eindzege. De meeste sprinters bleven thuis, maar een keur van klimmers had zich aangemeld.

De vraag vooraf was of Chris Froome in navolging van Jacques Anquetil (1963) en Bernard Hinault (1978) in staat zou blijken om in één jaar zowel de Tour als de Vuelta te winnen. Gesteund door een sterk team met Poels, Mikel Nieve en Gianni Moscon volbracht hij die missie.

Froome veroverde de rode trui in de derde etappe en gaf die niet meer uit handen, ondanks talrijke aanvallen van Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Fabio Aru, de verrassend sterke Colombiaan Miguel Ángel Lopez en vooral Contador.

Sky bleek echter oppermachtig, vrijwel elke aanval werd vroeg de nek omgedraaid en alleen renners op grote achterstand in het klassement mochten hun gang gaan.

Trentin beste sprinter, maar geen groen

Bij afwezigheid van alle topsprinters had Matteo Trentin min of meer vrij spel. De Italiaan moet vaak in dienst van Marcel Kittel of Fernando Gaviria rijden, maar toonde deze Vuelta zijn klasse. Hij werd in de tweede rit nog verrast door ploeggenoot Yves Lampaert, maar boekte daarna vier etappezeges.

De groene trui moest hij desondanks aan de gretige Froome laten. De Italiaan Davide Villella van Cannondale veroverde de bolletjestrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl