Bethanie Mattek-Sands ligt geblesseerd op het gras Getty

Het is the talk of the town op Wimbledon: de glijpartij van Bethanie Mattek-Sands. De Amerikaanse moest donderdag de strijd staken tegen de Roemeense Sorana Cirstea door een blessure. "Een horrorblessure waar nog lang over nagepraat zal worden", voorspelt NOS-commentator Marcella Mesker.

In een rally in de derde set gleed de 32-jarige Mattek-Sands ongelukkig uit en verdraaide ze haar knie. Ze schreeuwde het uit van de pijn, tot afgrijzen van de toeschouwers.

Heftige gebeurtenis

Volgens Mesker was het een zeer ongelukkig moment: "Het was zo'n ernstige knieblessure dat ze met een brancard van baan 17 werd gedragen. Er was zelfs een kleine ambulance bij. Ze werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. Waarschijnlijk heeft ze haar kniebanden gescheurd. Dit zou wel eens einde carrière kunnen betekenen."

Het was een chaotisch moment op de baan, beschrijft Mesker: "Mattek-Sands riep de hele tijd 'help me, please'. Dat deed meteen de alarmbellen rinkelen. De umpire ging snel telefoneren en schreeuwde dat de EHBO moest komen. Er stonden uiteindelijk wel vijftien man om haar heen om haar te kalmeren."

Tegenstander Cirstea kijkt hoe het gaat met de geblesseerde Mattek-Sands Getty

Zo'n val is pure pech, zegt Mesker, maar het heeft ook wel te maken met het gras. "Het is al de hele week erg warm en droog in Engeland en dan liggen er dode grassprieten op de graslaag. Als je daar kracht op zet, glijd je uit. Dan heb je een soort rollend effect."

Mesker heeft het zelf ook meegemaakt in haar tenniscarrière, ook op Wimbledon. "Ik scheurde mijn knieband af op een hele droge, warme dag. Eigenlijk een soortgelijke situatie. Het is dus een gevaarlijke ondergrond, zou je kunnen zeggen. Je ziet ook wel veel blessures deze editie."

Blij om te verliezen

Acht mannen hebben al moeten opgeven in de eerste ronde. Ook de Franse Kristina Mladenovic had gisteren problemen met het gras. Volgens haar was baan 18, waar ze tegen Alison Riske speelde, ver beneden peil.

Kristina Mladenovic had net als Mattek-Sands ook te kampen met glijpartijen AFP

"Je ziet het alleen al aan de kleur. Er staat bijna geen gras meer op en rond de baseline is het aan beide kanten heel glibberig. Egaal is de baan ook al niet. Ik wil het geen verwaarlozing noemen, maar het is bijna niet te doen."

Na de eerste twee games wilden beide speelsters eigenlijk niet meer verder, maar dat mocht niet van de arbitrage. "Het is toch vrij uniek dat beide speelsters na een paar games tot dezelfde conclusie komen op een grandslamtoernooi", reageert Mladenovic.

De Française verloor haar wedstrijd, maar was daar absoluut niet teleurgesteld over. "Ik ben alleen maar blij dat ik niet geblesseerd ben geraakt. Dat lucht me enorm op. Ik wil graag fit en gezond blijven."

Reactie Wimbledon: niks aan de hand

De organisatie van het grandslamtoernooi zegt in een reactie dat het baan 18 gewoon bespeelbaar vindt en dat het voldoet aan de standaarden. "Het is normaal dat de baselines na vier speeldagen licht verslijten", schrijft Wimbledon. "Elke ochtend worden er op alle banen metingen verricht en alles voldoet nog aan de eisen."

STER reclame