Kock, Lippens, Ducrot, Van den Berg en Nelissen verdelen de sterren ANP/NOS

De NOS-wielerwatchers blinken vaak uit in het hebben van een eigenwijze mening, maar over één ding zijn ze het allemaal eens: Nairo Quintana wint de honderdste Giro d'Italia.

Danny Nelissen komt na een blik op het routeboek en de loodzware bergetappes die elkaar in de derde week opvolgen tot de conclusie dat de Colombiaan de roze trui gaat winnen. "Die laatste etappes zijn echt heel lastig. En als het puur op klimcapaciteiten aankomt, is Quintana gewoon de beste."

Daar is Joris van den Berg het mee eens. "Hij is nu eenmaal de beste in dit werk, al vind ik hem de laatste jaren in de grote rondes niet spectaculair fietsen. Maar hij zal het wel overleven, ook omdat hij een heel sterke ploeg om zich heen heeft."

Vincenzo Nibali won vier keer een grote ronde AFP

Nibali belangrijkste uitdager

Vincenzo Nibali wordt door de meeste wielerwatchers als de belangrijkste uitdager van Quintana gezien. Drie van de vijf zien in hun glazen wielerbol 'de Haai van Messina' op de tweede plaats eindigen.

Van den Berg schat echter de Fransman Thibaut Pinot, die zijn debuut maakt in de Giro, hoger in dan Nibali. "Pinot wordt steeds beter, ook al maakt hij altijd wel een foutje. En ik vind hem niet echt een winnaar van een grote ronde, maar hij heeft het wel in zich om op het podium te eindigen. Ook omdat die andere goede man, Nibali, een beetje over de top lijkt."

Nelissen verwacht ook veel van Geraint Thomas, die voor het eerst als klassementsrenner een grote ronde rijdt met Sky. "Hij heeft een goede tijdrit en bergop rijd je hem er niet af. Dat hebben we gezien in de Tirreno-Adriatico. Daar werd hij tweede achter Quintana in de zware rit naar Terminillo, waar Dumoulin zesde werd."

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

Danny NelissenMaarten DucrotGio LippensHan KockJoris van den Berg
*****QuintanaQuintanaQuintanaQuintanaQuintana
****NibaliMollemaNibaliNibaliPinot
***ZakarinPinotKruijswijkMollemaNibali
**ThomasDumoulinA. YatesKruijswijkLanda
*MollemaKruijswijkMollemaDumoulinKruijswijk
Bauke Mollema ANP

En de Nederlanders?

Steven Kruijswijk, Bauke Mollema en Tom Dumoulin komen alle drie voor op de lijstjes van de wielerwatchers. Volgens Nelissen is Mollema de grootste Nederlandse troef in Italië.

"Mollema heeft nu alles op de Giro gezet in plaats van op de Tour. Hij heeft vorig jaar laten zien dat hij podium kan rijden in de Tour. Voor Kruijswijk geldt dat natuurlijk ook, als je kijkt naar de Giro. Maar toch denk ik dat Mollema een sterkere renner is. Hij heeft ook klassiekers gewonnen, Kruijswijk nog niet. Ja, Mollema is verder in zijn ontwikkeling."

Van den Berg schat Kruijswijk juist hoger in dan Mollema, maar hij ziet hem nog niet op het podium eindigen in Milaan. "Hij zal de mislukte Giro van vorig jaar nog in zijn achterhoofd hebben en ik weet niet of dat een voordeel is."

STER reclame