Max Verstappen AFP

De Grand Prix van Rusland verliep zo rustig voor Max Verstappen dat hij tijd had om om zich heen te kijken. "Ik heb nog televisiebeelden gekeken om te zien wat er voor me gebeurde. Er zat een gat van 24 seconden voor mij en 26 seconden achter mij. Dan valt er weinig te doen", zei Verstappen op zijn eigen site.

Verstappen schoof in de eerste ronde op van de zevende naar de vijfde plaats. Die positie kwam in het verloop van de race niet meer in gevaar, maar Verstappen kon ook niet bij de eerste vier in de buurt komen. "Dit is op dit moment voor ons gewoon het maximale als niemand voor ons een fout maakt. Als je verder wil kijken dan de vijfde plaats, dan ben je echt een dromer", aldus Verstappen.

'Een vijfde plek zal in Barcelona het hoogst haalbare zijn'

Voorafgaand aan de race had Verstappen problemen met zijn waterpomp. "Vanochtend moesten we de motor wisselen, die deed het niet meer en de waterpomp is nu al voor de tweede keer vervangen vandaag. Hij lekte nog steeds, maar nu hebben ze hem helemaal dicht gekit."

Die problemen hinderden Verstappen niet in de race. Het was juist zijn teamgenoot Daniel Ricciardo die al snel uitviel vanwege oververhitte remmen.

'Vijfde plaats hoogst haalbare'

Analist en oud-coureur Jan Lammers denkt niet dat er over twee weken in Barcelona veel aan de situatie van de Red Bull-coureurs zal veranderen. "Het uitvallen van Daniel Ricciardo betekent ook dat er minder data en feedback gegenereerd is."

"Het zal in Barcelona heel dicht bij elkaar zitten, want iedereen kent het circuit uitermate goed. Maar ik denk dat een vijfde plek het hoogst haalbare zal zijn voor Verstappen", zegt Lammers.

Voor het eerst in 82 Formule 1-races won Valtteri Bottas een grand prix. Bottas kwam afgelopen winter naar Mercedes, nadat wereldkampioen Nico Rosberg het team verlaten had. In 2014 werd Bottas al twee keer tweede in een GP.

Lammers denkt dat de Fin het kunstje van Sotsji nog wel gaat herhalen. "De tweede rijders van de topteams beïnvloeden de eerste rijders behoorlijk. Verstappen steekt Ricciardo naar de kroon bij Red Bull, bij Mercedes zet Bottas Hamilton onder druk en bij Ferrari zijn Vettel en Räikkönen aan elkaar gewaagd."

Lammers is benieuwd hoe de strijd bij Mercedes zich zal ontwikkelen. "Het valt me op dat Hamilton erg sportief was; zowel vandaag als bij de vorige race feliciteerde hij de winnaar uitvoerig. Het is interessant te volgen hoe Hamilton daar in de toekomst mee omgaat."

Lammers denkt dat Bottas nog meer GP's kan winnen

STER reclame