Valtteri Bottas (Mercedes) AFP

In een teleurstellende Grote Prijs van Rusland heeft Valtteri Bottas zijn eerste GP-zege ooit geboekt. De Fin had een sterke start en reed zijn Mercedes vrijwel onbedreigd naar de zege.

Bottas startte op P3 achter de de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, maar na 300 meter was hij beiden coureurs al voorbij. De Mercedes van de 27-jarige Fin was op het lange rechte stuk simpelweg sneller dan de behendige Ferrari's.

Verstappen vijfde

Net als Bottas sloeg ook Max Verstappen in de eerste meters zijn slag, een klein slagje welteverstaan. Verstappen ging van de zevende naar de vijfde plaats, om daar bijna de hele race op te blijven. Hij kwam niet in de buurt van de Ferrari's en de Mercedessen.

Uitslag GP Rusland NOS

Vettel deed in de resterende 51 ronden nog wel van alles om het gat met Bottas te dichten, maar de WK-leider leek maar niet dichterbij te komen. Ook een snelle pitstop bleef zonder succes.

Een paar ronden voor de finish kwam Bottas net niet lekker de bocht door, slipte even en beschadigde een band. De marge met Vettel liep vervolgens terug naar 0,7 seconde, maar de Duitser kon er niet meer van afsnoepen.

Technische problemen voor de start

Verstappen had in de kwalificatie technische problemen en 's ochtends moest er een waterpomp worden dichtgekit om te kunnen starten.

Ondanks die haperende voorbereiding was Verstappens race steady. Hij snelde bij de start ploeggenoot Daniel Ricciardo en Felipe Massa voorbij, waarna hij de vijfde plaats niet meer losliet.

De uitslag van de GP van Rusland

STER reclame