Reacties uit de wereld

Het aftreden van Sepp Blatter als voorzitter van de FIFA maakt veel los. Veel mensen zijn blij met zijn vertrek, maar er zijn er ook die de Zwitser zullen missen. En wat voor sommigen als een verrassing kwam, was voor anderen een onvermijdelijke stap. 

Oud-voetballer David Ginola juicht het aftreden van Blatter toe. De Fransman deed ook een gooi naar het voorzitterschap, maar slaagde er niet in de steun van vijf nationale voetbalbonden te krijgen voor zijn kandidatuur. "Deze man stond ongetwijfeld onder grote druk. Nu hij is afgetreden is het tijd om de FIFA en het voetbal te hervormen. Dat is het belangrijkste."

Een andere Fransman maakt nu volgens velen wel goede kans Blatter op te volgen: Michel Platini. De huidige voorzitter van de UEFA is bijvoorbeeld in de ogen van Nikita Simonyan van de Russische voetbalbond de favoriet. "Platini past de rol als voorzitter van de FIFA het beste. Hij heeft de ervaring", zegt Simonyan.

IOC-voorzitter Thomas Bach, wiens organisatie eind jaren negentig werd opgeschrikt door omkoping bij de toewijzing van Spelen aan Salt Lake City, kijkt met respect naar het aftreden van Blatter: "We hebben diep respect voor het besluit van voorzitter Blatter om af te treden, de benodigde hervormingen in gang te zetten en ruimte te maken voor nieuw leiderschap van de FIFA om die hervormingen te sturen", zegt de Duitser.

Ook zijn landgenoot Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München, ziet het aftreden van Blatter als een kans. "Nu komt het erop aan de nationale bonden en federaties te steunen bij hervormingen, zodat er een serieuze, transparante en goed functionerende wereldvoetbalbond ontstaat."

Kozo Tashima, de vice-voorzitter van de Japanse voetbalbond en lid van het uitvoerend comité van de FIFA, blijft met vraagtekens zitten. "Als er geen specifieke reden voor is, dan hoeft hij niet af te treden. Ik vind dat hij verplicht is dit uit te leggen."

Raymond Tim Kee, de voorzitter van de voetbalbond van Trinidad en Tobago, heeft wel een idee wat Blatter bewoog. "Ik verwachtte al dat de externe druk niet zou afhouden en dat meneer Blatter daarom snel zou aftreden. Hij moest wel."

Pelé in de war door Blatter

Kee zag het dan misschien aankomen, de Braziliaanse voetbalbond werd verrast door Blatter. "De CBF is verrast door het nieuws van het aftreden van Joseph Blatter. Het is een persoonlijke beslissing en verdient ons begrip", laten de Brazilianen in een verklaring weten.

De allergrootste voetballer die Brazilië - en volgens velen de wereld - heeft voortgebracht, weet ondertussen niet goed meer wat hij ervan moet denken. Aanvankelijk was Pelé nog blij met de herverkiezing van Blatter. "Perfect. De FIFA heeft mensen met ervaring nodig", reageerde hij afgelopen vrijdag na de herverkiezing van Blatter. Inmiddels is Pelé er echter van overtuigd dat het goed is dat Blatter is opgestapt, omdat de FIFA "eerlijke, leidinggevende mensen" nodig heeft.

Een andere grootheid uit het Zuid-Amerikaanse land laat er geen twijfel over bestaan hoe hij erover denkt. Romario is al langere tijd kritisch op de gang van zaken bij de FIFA. Hij is blij dat Blatter weggaat en hoopt op meer. "Zijn val gaat als een tsunami over elke corrupte bestuurder in voetbalbonden over de hele wereld heen. De corrupte bestuurders horen thuis in de gevangenis en we hebben bijdragen nodig van grote idolen, goede bestuurders en voetballiefhebbers."

Manchester City-aanvoerder Vincent Kompany richt zijn pijlen ook niet alleen op de gevallen FIFA-voorzitter. "Blatter was niet alleen verantwoordelijk, anderen moeten volgen", twittert de Belgisch international.

Engelse wrok

In Engeland nemen ze Blatter nog altijd kwalijk dat het WK van 2018 werd toegewezen aan Rusland. De Engelsen waren ook kandidaat voor dat toernooi. Door het vermoeden van omkoping rond dat besluit, zit het de FA nog altijd niet lekker.

De vice-voorzitter van de Engelse bond, David Gill, wilde zijn plaats in het uitvoerend comité van de FIFA al opgeven, nadat Blatter werd herkozen. Nu de Zwitser opstapt, is alles anders. "Ik ben blij dat hij opstapt en dat het iedereen in de FIFA duidelijk is dat het anders moet. Door zijn besluit, kan ik bovendien het mijne herzien", zegt Gill.

Vanuit Afrika komt er steun voor Blatter. Bwalya Kalusha, oud-speler van PSV en tegenwoordig voorzitter van de Zambiaanse voetbalbond, noemt het aftreden op Twitter een treurige dag voor het voetbal. "Een eerbaar gebaar van FIFA-voorzitter Blatter. Je kunt altijd op mijn steun rekenen."

De Zuid-Afrikaanse minister van Sport, Fikile Mbalula, reageert ook op Twitter, al kijkt hij vooral naar de toekomst. "Ik ben beschikbaar als voorzitter van de FIFA", schrijft hij.

De 24 uur van Sepp Blatter

STER reclame