Michael van Praag had in het verleden de nodige kritiek op Blatter ANP

Michael van Praag stelt zich kandidaat om Sepp Blatter op te volgen als voorzitter van de FIFA. "Het is algemeen bekend dat ik me grote zorgen maak om de FIFA", zegt Van Praag in een eerste reactie. "Het is hoog tijd dat de organisatie wordt genormaliseerd en weer volledig in het teken komt te staan van het voetbal."

Van Praag verstuurt morgen zijn officiële kandidaatstelling met de benodigde vijf brieven van bonden die zijn kandidatuur ondersteunen naar het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich.

Michael van Praag legt uit waarom hij FIFA-voorzitter wil worden

Van Praag: "Ik heb tijden gehoopt dat er een geloofwaardige tegenkandidaat zou komen, maar dat is simpelweg niet gebeurd. Dan moet je het niet alleen bij woorden laten, maar ook daadkracht tonen en verantwoordelijkheid nemen. Daarom stel ik me nu kandidaat.”

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, is blij dat Van Praag de strijd aangaat. "Het is duidelijk dat er wat moet veranderen bij FIFA om de geloofwaardigheid te herstellen. Michael is daarvoor de juiste man. De KNVB zal hem in zijn campagne volledig steunen."

Kritiek op Blatter

De voorzitter van de KNVB riep Blatter juni vorig jaar al op om zich niet herkiesbaar te stellen, nota bene in het bijzijn van de Zwitser: "Sepp, moet je nou eens luisteren. Dit kan echt niet meer."

"Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt", vervolgde hij tegen Blatter, die al sinds 1998 de voorzitter van de FIFA is. De Zwitser sprak later over “de meest respectloze actie die ik ooit heb meegemaakt, zowel op het voetbalveld als in mijn huis."

Blatter is al sinds 1998 voorzitter van FIFA en krijgt de laatste jaren steeds meer kritiek om zijn functioneren.

Waarschijnlijk strijdend ten onder

2014: Van Praag bekritiseert Blatter

STER reclame