Ferrari-coureur Sebastian Vettel viert zijn zege in de openingsrace van het Formule 1-seizoen EPA

Sebastian Vettel heeft in Australië de eerste GP van het Formule 1-seizoen op zijn naam gebracht. De Duitser bleef in de Ferrari de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas voor. Max Verstappen (Red Bull) werd vijfde.

Vettel kon direct mee

De start op Albert Park leverde op de voorste rijen geen verschuivingen op. In de eerste ronden werd wel al duidelijk dat er iets is veranderd ten opzichte van 2016: Mercedes rijdt niet meer zomaar weg van de rest van het veld; voormalig wereldkampioen Vettel kon mee in het spoor van Hamilton.

Ook was het atypisch dat Hamilton als leider in de race in de zeventiende ronde als eerste van de toppers naar binnen ging om zijn banden te laten vervangen. Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf toe dat die stop misschien wat snel was. "We waren wat vroeg, misschien te vroeg", klonk het berouwvol.

Vettels Pirelli's zagen er nog goed uit, dus de Duitser kon nog even vol gas door. Hamilton keerde achter Verstappen terug op de baan en kwam er rondenlang niet langs. "Ik kom er niet voorbij", klonk het gefrustreerd uit de mond van de Brit. 

Biertje

Teambaas Christian Horner van Red Bull vond dat het duel Vettel-Hamilton daar werd beslist. "Vettel mag Max wel op een biertje trakteren", opperde hij.

Vettel profiteerde optimaal; met zijn latere stop (23ste ronde) nam hij de leiding over. En die stond hij niet meer af. De Duitser, die bij Red Bull eerder vier wereldtitels veroverde, was dolblij met de zege. Vorig seizoen won Mercedes 19 van de 21 races. De overige twee GP's gingen naar Red Bull.

Euforie temperen 

"Natuurlijk is het prettig om te winnen. We moeten echter niet te vroeg juichen. Dit was pas de eerste grand prix van het seizoen", probeerde Vettel de euforie bij de Italiaanse renstal te temperen.

Verstappen had in de slotfase de Ferrari van Räikkönen nog in het vizier, maar hij moest uitkijken met zijn remmen. "Daar had ik in de laatste ronden wat problemen mee. Dit resultaat is misschien zelfs beter dan verwacht. De snelheid was in de race beter dan tijdens de kwalificatie."

Drama Ricciardo

Voor Ricciardo werd zijn thuisrace een deceptie. Na transmissieproblemen moest hij al vanuit de pit starten, waarna hij halverwege de race stilviel door problemen met de brandstofdruk.

Uitslag GP Australië

STER reclame