ANP

Nederland-Rusland 2-0. Voetballiefhebbers zullen bij die uitslag wellicht terugdenken aan 1988, de EK-finale tegen de Sovjet-Unie. Maar in dit geval vond de confrontatie plaats op het ijs van Stavanger.

Dai Dai Ntab snoepte Roeslan Moerasjov in zijn laatste 500 meter nog even de eindzege in de wereldbeker af. En veelvraat Nuis reed Denis Joeskov in de vernieling. Nuis: "Ik heb alles gewonnen wat ik wilde winnen."

Nuis en Ntab op een wolk naar de eindzege in wereldbeker

Op zijn laatste afstand van dit schaatsseizoen sleepte Kjeld Nuis de eindzege op de 1.500 meter én het eindklassement in de wereldbeker binnen. In een man-tegen-man-gevecht klopte hij de klassementsleider Joeskov. Nuis won en de Rus, die genoeg had aan de tweede plaats, werd slechts vierde.

"Dit was echt een lekkere 1.500 meter", aldus Nuis, die Joeskov met een tactische opbouw probeerde te breken. "Ik had niet gedacht dat hij zo ver achter zat. Ik keek eerst naar zijn score, daarna naar die van mij."

B-groep

Het wereldbekerseizoen begon voor Nuis nog wel in de B-groep in Harbin, nadat hij zich bij de KNSB Cup in Groningen niet rechtstreeks had weten te plaatsen. 

Als hij destijds in de B-groep niet meteen de snelste tijd had gereden, en daardoor weer in de A-groep terechtkwam, had Nuis nooit aan zijn zegetocht kunnen beginnen. "Dat had me de kop kunnen kosten", keek Nuis terug, met een glimlach op zijn gezicht. "Maar dat gaat niet meer gebeuren."   

"Ik ben echt wel kritisch, hoor", aldus Nuis. "Maar nu even niet meer. Ik heb nu echt alles gewonnen wat ik wilde winnen dit jaar."

Dai Dai Ntab is uitermate content met zijn verrassende eindzege in de wereldbeker op de 500 meter. NOS

Dai Dai Ntab verraste iedereen - en niet in de laatste plaats zichzelf - met zijn eindzege in het wereldbekerklassement op de 500 meter. Die positie dankte hij vooral aan twee knappe zeges op die afstand bij de wereldbekerfinale in Stavanger, maar ook aan het opzichtig falen van de leider in de tussenstand, Roeslan Moerasjov. 

"Ik heb me er niet mee beziggehouden", reageerde de stralende sprinter. "Ik wist wel dat ik er redelijk voor stond, maar winnen? Ik dacht eigenlijk dat dat niet kon met Moerasjov. Supermooi natuurlijk."

Zomer in

Waar Ntab het beste uit zichzelf haalde, stelde Moerasjov teleur met de achtste plaats op de tweede 500 meter van het weekend. Gecombineerd met de vijfde plaats van zaterdag moest hij lijdzaam toezien hoe Ntab nog over hem heen wipte in het eindklassement.

"Het klopte gewoon dit weekend", zag Ntab. "Ik maakte geen foutjes, verloor geen snelheid in de laatste bocht. Het ging gewoon hartstikke goed." 

En dus gaat Ntab zich vol vertrouwen voorbereiden op het olympische seizoen. "Je bent zo goed als je laatste wedstrijd", aldus Ntab. "Ik ga lekker de zomer in." 

STER reclame