Negende, tweede en twaalfde. Dat waren vijf jaar geleden de uitslagen van Stefan Groothuis op de eerste drie afstanden bij de WK sprint. De wereldtitel kon hij vergeten, zou je zeggen. Toch klonk even later het Wilhelmus voor de inwoner uit Voorst. Dat allemaal dankzij een ijzersterke slotrace.

Vijf jaar terug: Groothuis wereldkampioen sprint

Net als dit weekend werden vijf jaar geleden de wereldkampioenschappen sprint in Calgary georganiseerd. Kyou-hyuk Lee was de te kloppen man. In 2007, 2008, 2010 en 2011 was de Koreaan de beste sprinter van de wereld. Kon Groothuis voor het eerst in zijn carrière een wereldtitel veroveren?

Groothuis de favoriet?

Groothuis was goed. Daar twijfelde niemand over. Hij was namelijk vijfvoudig Nederlands kampioen sprint. En als je in Nederland de beste kan zijn, dan kan dat ook mondiaal. Maar het lukte Groothuis steeds niet. Slechts drie keer deed hij mee aan de WK sprint. In 2006 werd hij zeventiende, in 2009 achttiende en in 2011 zat Groothuis nog het dichtst bij het podium: hij eindigde op de vierde plaats. Maar maakte hem dat favoriet?

Eind januari 2012 reisde Groothuis als dertiger af naar Calgary. Het moest maar eens gebeuren. Hein Otterspeer, Pim Schipper en Sjoerd de Vries waren namelijk niet de mannen die het voor Nederland zouden gaan doen.

Maar na de eerste dag leek die wereldtitel er niet te gaan komen voor Groothuis. En ook uit de tweede 500 meter op zondag, toen hij vijfde in het klassement stond, kon hij weinig hoop putten. Groothuis neemt ons mee naar dat moment.

"Ik stond vierde of vijfde na drie afstanden, dat weet ik niet eens meer. Dat ben ik helemaal vergeten. Ik stond in ieder geval niet in de top-3. Ik had de titel niet uit mijn hoofd gezet, maar ik had ook niet gedacht dat het nog kon."

"Eigenlijk had ik er geen gevoel bij. En dat was wel fijn. Ik kon zonder zenuwen die race ingaan en dat mondde uit in een perfecte 1.000 meter. Dat kwam ook omdat de eerste 1.000 meter heel slecht verliep. Ik wilde laten zien dat ik het wel kon. Dat ik 1.06,96 noteerde was prachtig. Nog altijd een Nederlands record. Maar dat kan komend weekend weleens uit de boeken worden gereden."

"Na mij kwamen nog drie ritten. Ik was al op het middenterrein. Ik had mijn trainingspak al aan. En toen kwamen Lee en Mo in de baan. De nummers één en twee van het klassement. Bovendien was Lee de regerend wereldkampioen."

"Al snel zag ik Mo een fout maken en toen wist ik het al: ik ben wereldkampioen. Maar ik kon niet juichen. De race was nog bezig. Ik maakte een sprongetje van binnen, maar ik liet dat niet echt merken. Je weet nooit wat er nog gebeurt. Misschien loopt het om een een of andere vage reden toch nog anders. Pas toen ze over de finish kwamen, sprong ik een gat in de lucht. En Jac Orie nam ik mee."

"Ik vloog de volgende dag terug en op dinsdagavond was er al een huldiging in mijn woonplaats Voorst. Dat was echt heel erg mooi."

Groothuis is inmiddels 35 jaar. En hij mag sinds een jaar oud-schaatser worden genoemd. Toch herinnert Groothuis zich de WK-titel als de dag van gisteren. 

"Het is heel speciaal. Op een bepaalde manier is die titel nog specialer dan die op de Olympische Spelen. De Spelen worden als groter gezien, maar in principe is het gewoon een WK dat eens in de vier jaar wordt gehouden. De wereldtitel in 2012 was de eerste in mijn carrière."

Groothuis zou geld op Nuis zetten

Wat verwacht Groothuis van de WK sprint van komend weekend? Krijgen we de vierde Nederlandse titel in een periode van vijf jaar? "Ja, dat denk ik wel. Kjeld Nuis is de grote favoriet. En Kai Verbij is de underdog in mijn ogen. Vorig jaar werd Kjeld al tweede. Pavel Koelizjnikov eindigde toen voor hem, maar hij is er nu niet meer bij", zegt Groothuis.

"Hoewel ik vind dat Verbij de meest complete sprinter is, denk ik dat Nuis kampioen wordt. De 1.000 meter van hem is zo stabiel en goed, daar moet hij het klassement mee kunnen winnen. Verbij is een betere 500 meter-rijder en kan ook heel goede 1.000 meters neerzetten. Het kan heel spannend worden. De kans is in ieder geval heel groot dat een Nederlander wereldkampioen wordt." 

"En bij de vrouwen gaat de titel naar Heather Bergsma. Dat kan bijna niet anders. De Nederlandse vrouwen gaan geen rol spelen, verwacht ik."

STER reclame