ANP

Als directeur van het ABN Amro-toernooi mag Richard Krajicek ieder jaar drie startbewijzen weggeven aan spelers wier ranking niet goed genoeg is om rechtstreeks te worden toegelaten. Meestal gaan die zogeheten wildcards naar Nederlanders of andere publiekstrekkers, maar de laatste jaren gaan de invitaties naar een andere groep: topspelers in de dop.

Vaak betreft het spelers die bij het grote publiek nog niet bekend zijn, maar volgens kenners een grote toekomst voor zich hebben. Het doel van Krajicek is om al vroeg een band met ze te smeden in de hoop dat de uitverkoren spelers, als ze later tot sterren zijn uitgegroeid, een speciaal plekje in hun hart hebben voor het toernooi in Ahoy. Dit jaar kreeg de 18-jarige Stefanos Tsitsipas, de mondiale nummer één van de junioren, een uitnodiging.

De Griek moet in de voetsporen treden van onder anderen Stefan Edberg en Roger Federer. Ook zij kregen vroeg in hun loopbaan een startbewijs in Rotterdam en bleven terugkomen toen ze eenmaal wereldwijd naam hadden gemaakt.

"Mijn eerste hoofdtoernooi op de ATP Tour. Ik had me geen betere start kunnen wensen. Alles is geweldig hier", zei Tsitsipas, voordat hij in de eerste ronde met 4-6, 6-7 eervol verloor van Jo-Wilfried Tsonga.

Tsonga slaat Grieks toptalent van zich af

"Het was lastig, want ik kende hem helemaal niet", zei Tsonga, de Franse nummer veertien van de wereld. "Dat is erg ongebruikelijk op de Tour, dat je tegen iemand speelt van wie je niets weet."

Enkelhandige backhand

Tsitsipas is een allroundspeler die inmiddels vijf futuretoernooien (het derde niveau) heeft gewonnen, maar pas op de 205de plaats van de wereldranglijst staat. Zijn droom: Wimbledon winnen. Hij valt op door zijn enkelhandige backhand. Krajicek: "Het is een klassieke slag. Er zijn er niet veel spelers meer met een enkelhandige backhand."

Wim Buitendijk, de voorganger van Krajicek, gaf in 1999 Roger Federer een wildcard voor het kwalificatietoernooi. De Zwitser gold destijds als een groot talent, maar stond destijds op de wereldranglijst slechts als 176ste genoteerd. Hij was dolblij met de mogelijkheid om in Rotterdam te kunnen spelen. Als debutant haalde Federer direct de kwartfinales. 

Roger Federer op 17-jarige leeftijd in 1999 in Rotterdam ANP

De achttienvoudig grandslamkampioen kwam daarna nog zeven keer terug naar Ahoy en won het toernooi in 2005 en 2012. Vanwege blessureleed moest hij zich ook twee keer afmelden.

Edberg als eerstejaarsprof

Een andere wereldtopper die op jonge leeftijd werd omarmd in Ahoy is Stefan Edberg. De Zweed blonk uit in het juniorencircuit en kreeg in 1984, toen hij net een jaar prof was, een wildcard voor Rotterdam. Hij was toen al de nummer 53 van de wereld.

Ook Edberg groeide uit tot een grandslamkampioen (zes titels) en ook hij kwam altijd graag terug naar Rotterdam. Hij deed na zijn debuut nog vijf keer mee en won het toernooi in 1987 en 1988.

John McEnroe en Stefan Edberg in 1987 ANP

En wat te denken van Thomas Enqvist? Ook hij was de nummer één bij de junioren toen hij in 1992 een wildcard kreeg. De Zweed was in 1999 vierde van de wereld en deed in totaal zeven keer mee in Rotterdam. Zijn beste resultaat was een halvefinaleplaats in 1997.

Miskleunen

Er zijn natuurlijk ook spelers die hun potentie na hun debuut in Rotterdam niet konden waarmaken. Doet de naam Aki Rahunen een belletje rinkelen? Precies... Hij deed alleen in 1990 mee. En drie jaar geleden werd Thanasi Kokkinakis als grote belofte in Rotterdam ontvangen, maar van de Australiër is nadien niet veel meer vernomen.

Er was de laatste jaren wel succes met Grigor Dimitrov en Alexander Zverev. Tijdens hun eerste deelname in Rotterdam kende niemand de Bulgaar en de Duitser, maar inmiddels staan ze beiden in de top-20 en behoren ze tot de populairste spelers op de Tour.

Dimitrov en Zverev zijn ook dit jaar weer aanwezig in Ahoy. Ook zij voelen een warme band met het toernooi omdat zij hier op jonge leeftijd een kans kregen. Grote kans dus dat we ook Tsitsipas vaker bij het ABN Amro-toernooi gaan zien. Onthoud in ieder geval zijn naam.

STER reclame