Vincent Wevers is tijdens het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgekozen tot Coach van het Jaar. De turncoach (en vader van Lieke en Sanne Wevers) kreeg de prijs uit handen van oud-boksster Lucia Rijker in Amsterdam.

Wevers werd ooit verjaagd uit zijn eigen zaal in Twente - zoals hij het zelf noemde - maar gaf niet op. Via een omweg volgde in Rio de Janeiro de beloning: voor het eerst haalden Nederlandse turnsters de finale in de landenwedstrijd, waarin de ploeg als zevende eindigde. 

Dochterlief Sanne zorgde natuurlijk voor het hoogtepunt. Haar olympische titel op balk was het eerste turngoud voor een Nederlandse ooit.

Genomineerden

In de verkiezing hield Wevers volleybalcoach Giovanni Guidetti en zwemcoach Marcel Wouda achter zich.

De prijs voor Paralympisch Sporter van het Jaar ging naar zwemster Liesette Bruinsma. De 16-jarige zwemster was in Rio de Janeiro de succesvolste Nederlandse paralympiër met vijf medailles: twee keer goud, een keer zilver en twee keer brons.

Bruinsma kreeg de Jaap Eden-prijs uit handen van vice-premier Lodewijk Asscher.

De andere genomineerden waren Marlou van Rhijn, Alyda Norbruis, Kelly van Zon, Jiske Griffioen, Daniel Abraham Gebru, Tristan Bangma/Teun Mulder, Marc Evers, Aniek van Koot, Lisa Kruger, Jetze Plat, Vincent ter Schure/Timo Fransen, Sanne Voets en Kenny van Weeghel.

Eythora Thorsdottir tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ANP

Eythora Thorsdottir werd op het Sportgala verkozen tot Talent van het Jaar. De 18-jarige turnster maakte in 2016 deel uit van de olympische turnploeg in Rio de Janeiro.

Bovendien eindigde ze op de Olympische Spelen als negende in de individuele finale van de meerkamp en werd ze dit jaar Nederlands kampioene op de meerkamp.

STER reclame