NOS SportAangepast

Ook op de slotdag pakken Hosszú en Park weer goud

Katinka Hosszú heeft passend afscheid genomen van de WK kortebaan in Windsor, waarop ze de onbetwiste koningin was. Op de 100 meter vlinderslag sleepte ze haar zevende gouden medaille in de wacht. Dit keer moest ze er nog wel flink voor werken.

Kelsi Worrell bleek een taaie opponente, die de Hongaarse op de hielen zat. Maar net als op de 50 en 200 meter vlinder moest ze zich achter Hosszú met zilver tevreden stellen. De vier gouden estafetteplakken met de VS maakten het voor Worrell toch een succesvolle week.

Hosszú, die ook twee zilveren medailles pakte, staat nu op het duizelingwekkende aantal van 42 internationale titels. Op de Spelen in Rio pakte ze er drie.

Derde goud Park

Park Tae-hwan veroverde zijn derde gouden medaille van het toernooi. Na de 200 en 400 meter vrije slag was de Zuid-Koreaan ook de beste op de 1.500 meter vrije slag.

​Park Tae-hwan

Park kreeg vooral weerwerk van regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen Gregorio Paltrinieri. De twee maakten het lang spannend: 1.100 meter zwommen ze naast elkaar, maar daarna gaf Park de genadeklap.

Met een tijd van 14.15,51 was hij uiteindelijk zes seconden sneller dan de Italiaan. Op de Spelen stelde Park danig teleur. De 27-jarige Koreaan kwam net terug van een dopingschorsing en had te weinig getraind.

Bilis wint koningsnummer

Slechts tien minuten na z'n winnende race op de 1.500 meter lag Park al in het bad voor de finale van de 100 meter vrije slag. Een vierde titel zat er niet in: hij werd slechts zevende. De wereldtitel op het koningsnummer ging verrassenderwijs naar de Litouwer Simonas Bilis.

Simonas Bilis

Met een tijd van 46,58 bleef Bilis de Japanner Shinri Shioura 0,01 voor. De Australiër D'Orsogna volgde op 0,11.

De 23-jarige Bilis liet zich in Rio op de Spelen voor het eerst zien met de achtste plaats op de 50 meter vrije slag. Op dat nummer pakte hij deze week (achter winnaar Jesse Puts) met het brons zijn eerste internationale medaille ooit. Nu heeft hij er twee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl