Studio Voetbal 18 januari 2015.
NOS Voetbal

Vertrouwen we het voetbal nog?

Matchfixing. Dat is het hoofdonderwerp in Studio Voetbal op zondagavond. Het gevolg van de onthullingen in de Volkskrant over manipulaties bij wedstrijden van Willem II in het seizoen 2009/2010.

Arno Vermeulen is niet verbaasd dat Nederland geen blinde vlek meer is wat betreft matchfixing. Hij wijst op de uitkomsten van het onderzoek in opdracht van Minister van Sport Edith Schippers in 2013. "Daaruit bleek dat vier procent van de Nederlandse sporters direct is benaderd om de uitkomsten van eigen wedstrijden te manipuleren. En acht procent gaf aan iemand te kennen."

"Daarin werden geen namen genoemd", merkt presentator Jack van Gelder op. Dit keer werden door de Volkskrant wel namen genoemd, die van Willem II en Ibrahim Kargbo.

Co Adriaanse meldt dat hij in zijn loopbaan als speler en trainer nooit met matchfixing te maken heeft gehad. Hij denkt nog steeds dat fraude in de Nederlandse sport minder voor de hand ligt dan elders. "Nederland is niet echt een corrupt land, maar een eerlijk land en zuiver."

"Nooit iets gemerkt van matchfixing"

Vermeulen vreest de gevolgen van de verhalen over matchfixing. "Wanneer gaan de mensen niet meer kijken naar het voetbal, omdat ze het niet meer vertrouwen? Dat gebeurt al in sommige Aziatische competities, in het Oostblok, in Griekenland. Het vermoordt het voetbal en de competities. Matchfixing is de grootste bedreiging voor de sport en is bijna niet te beteugelen."

Hoe moet het nu verder na de onthullingen van de Volkskrant? Matchfixing blijft lastig te bewijzen. "Als journalisten de fixers kunnen vinden, moet het Openbaar Ministerie of een organisatie als Interpol daar ook toe in staat zijn", zegt Vermeulen. "Geldstromen moeten bewezen worden", aldus Adriaanse.

"Matchfixing niet te beteugelen"

In de staart van Studio Voetbal uiteraard ook aandacht voor de achttiende speelronde van de eredivisie. De kampioensrace is met vier punten verschil tussen koploper PSV en Ajax zeker nog niet gelopen, denken de gasten. "Het verschil is nog niet groot", aldus Kenneth Perez. "Door de manier van spelen heeft PSV het iets makkelijker."

"Als jij trainer van PSV zou zijn, welke spelers van Ajax zou jij dan willen hebben?", vraagt Adriaanse. Misschien Jasper Cillessen en Davy Klaassen, denkt Perez. "Dat zegt genoeg", besluit Adriaanse.

"Hoeveel spelers Ajax goed genoeg voor PSV?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl