ANP Pro Shots

Met de KPN NK afstanden werd afgelopen weekend in Heerenveen het nieuwe schaatsseizoen ingeluid. Commentator Martin Hersman was erbij in Thialf en vertelt wat hem is opgevallen. Zowel positief als negatief.

Baanrecord Nuis belooft wat

Op de vraag welke rijder hem het meest opviel, is Hersman duidelijk. "Kjeld Nuis. De 1.000 meter. Die was écht indrukwekkend. Het niveau op de 1.000 meter was extreem hoog."

Nuis reed in een baanrecord van 1.08,25 naar zijn derde nationale titel op rij op de 1.000 meter. Hersman: "Het baanrecord van Shani Davis was zeven jaar oud. Zelfs de Amerikaan zegt dat het niveau van toen heel lang niet is benaderd. Nu verbreekt iemand in de eerste de beste wedstrijd het baanrecord. Dat zegt wel iets."

Samenvatting 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Corendon mist scherpte

Hersman bestempelt de Corendon-ploeg als grootste tegenvaller van de NK. "Ik wijs niet heel graag naar personen, maar ik vond dat in de breedte echt teleurstellend. Marrit Leenstra heeft het fantastisch gedaan op de 1.000 meter, maar van Jan Blokhuijsen (val op de 5.000 meter en opgave op de 10.000 meter) en Renz Rotteveel (achterhoede op de 1.500 en 5.000 meter) had ik meer verwacht. Net als de hele ploeg. Wel knap van Koen Verweij trouwens dat hij er gewoon stond na een rustige zomer."

Hersman heeft wel een verklaring voor het matige optreden van Corendon. De ploeg twijfelde lang over deelname aan de wereldbekerwedstrijden in Azië. "En daarmee haal je toch de scherpte uit de ploeg, denk ik. Als je de druk er een klein beetje vanaf haalt, doe je gewoon niet mee in dit veld."

Tien kilometer blijft in ons DNA

En dan de tien kilometer. International is er steeds minder animo voor de lange afstand en ook in Nederland wordt de spoeling in de top steeds dunner getuige de overmacht waarmee Jorrit Bergsma won. Toch is Hersman positief: "International brokkelt het af, nationaal niet. We hebben teveel mensen die het wél mooi vinden. Het zit in ons DNA."

Dat de spanning ver te zoeken is, kan Hersman alleen maar beamen. "Alleen Bergsma rijdt onder de dertien minuten. De rest blijft achter." Sven Kramer vlakt hij echter niet uit.

"Hij spaart zich voor de momenten dat het echt nodig is. Als hij bij de NK allround een goede tien rijdt, plaatst hij zich voor de wereldbeker en dan kan hij ook de WK afstanden halen. Hij kijkt strategisch." 

Samenvatting 10 kilometer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame