"Schaatswereld is lui en decadent"

Volgens schaatscoach Jillert Anema hebben de resultaten op de 10 kilometer zondag bij de NK afstanden aangetoond dat de stayers-afstand nog springlevend is.

Anema is een pleitbezorger van de 10 kilometer, een afstand die internationaal onder druk staat. "We proberen de 10 kilometer terug te geven aan het volk. Ze willen 'm afpakken, maar volgens mij is het vandaag heel mooi geweest", zei de coach na de race van Jorrit Bergsma, die Sven Kramer in een rechtstreeks duel declasseerde.

Kooiman en Hogeveen

Ook Anema's pupillen Erik-Jan Kooiman (brons) en Jouke Hoogeveen (vierde) reden een goede race. "Het zijn twee jongens die maar een half jaar bij mij hebben gezeten en dan kunnen ze dit al rijden."

Voor de coach is het eens te meer duidelijk. "Het toont aan dat de internationale schaatswereld lui en decadent is en er niets aan doet. Ik ben geen wonderdokter. Dus als je gewoon gaat trainen, ook in het buitenland, dan kun je dit heus wel rijden."

"Ze zijn gewoon lui!"

"Iedereen loopt maar wat achter elkaar aan en beweert dat het zo zwaar is, onzin", gaat Anema verder. "Ze zijn gewoon lui, ze moeten gewoon rijden! Het bestaat niet dat een Erik-Jan Kooiman in een half jaar iets kan rijden wat de rest verder helemaal niet kan."

"En dan zo'n afstand afschaffen omdat ze met z'n allen te lui zijn? Ik vind het een schande."

Kramer

Op de vraag wat hij vond van het optreden van Sven Kramer, die negende werd en zijn langzaamste 10 kilometer ooit in Thialf schaatste, moest Anema zich zichtbaar inhouden. Stamelend: "Op dit moment denk ik even niets, dat is het beste."

STER reclame