Daidai Ntab
NOS Schaatsen

Ntab snel in pak van Mulder

Daidai Ntab is waarschijnlijk de opvallendste naam in het huidige deelnemersveld van de KPN NK afstanden. En die naam was vrijdag ineens terug te vinden in de toptien op de 500 meter.

Achter de naam Ntab schuilt een mooi verhaal, maar ook achter zijn zesde plaats. De 20-jarige schaatser van het beslist.nl Development Team reed de tweede 500 meter namelijk in het pak van olympisch kampioen Michel Mulder.

"Ik was al een beetje laat en toen ik mijn pak aan wilde trekken, scheurde het. Michel zat bij mij in de kleedkamer en hij bood mij zijn reservepak aan", legt Ntab uit. "Waar mijn reservepak was? Ja, dat lag nog in mijn hotel. Een echte beginnersfout. Dat zal nu nooit meer gebeuren."

Twee keer een pr

In het pak van Mulder ging het eigenlijk beter dan in zijn eigen. Ntab reed eerst in zijn eigen pak al met 35,56 een persoonlijk record op de eerste kortste sprintafstand. In de tweede omloop verbeterde hij die tijd nog eens met 0,13 seconden (35,43). En op die laatste 500 meter stond er toch echt Michel Mulder op zijn rug.

De eerste 500 meter van Ntab
De tweede 500 meter van Ntab

Ik ging er in ieder geval niet slechter van rijden

Daidai Ntab

"Misschien heeft het pak mij wel wat extra snelheid meegegeven ja", zei Ntab met een glimlach. "Ik ging er in ieder geval niet slechter van rijden."

Toch had hij net iets meer snelheid kunnen gebruiken. Ntab bemachtigde net geen startbewijs voor de eerste World Cups. Aan de ene kant ontzettend zuur, maar aan de andere kant een teken dat hij dicht tegen de top aan zit.

Exotisch

Daidai Ntab, het klinkt exotisch tussen de vijf namen (Smeekens, Mulder, Schipper, Jorritsma en Otterspeer) die hem voorbleven. Die naam heeft hij te danken aan zijn Senegalese vader, die met zijn Nederlandse moeder in Amsterdam kwam wonen. Ntab werd ook geboren in de hoofdstad, maar na negen jaar verhuisde hij naar het Brabantse Oisterwijk.

NK afstanden: tweede 500 meter (m)

Olympisch goud in 2018. Zo simpel is het

Daidai Ntab

"Ik was vroeger veel aan het skeeleren met mijn broertje. Ik kwam toen in aanraking met het schaatsen", vertelt Ntab, die dankzij zijn vader ook vloeiend Frans spreekt. Het schaatsen ging hem verrassend goed af. Op zijn achttiende moest hij een keuze maken: ga ik op een serieuze manier verder met deze sport of niet? Het antwoord is inmiddels bekend. Ntab woont nu in Friesland en heeft grootse plannen voor de toekomst.

"Goud in 2018"

"Olympisch goud in 2018. Zo simpel is het", zegt Ntab met een stalen gezicht. "Daar ga ik voor. Dat is echt mijn doel. Als ik over mijn doelen praat, dan word ik vaak uitgelachen", erkent hij.

Met zijn uiterlijk heeft Ntab wel iets weg van Shani Davis. Hij vindt dat een eer, maar hij wil zich niet met de Amerikaanse topschaatser vergelijken.

"Nou nee, dat niet. Ik kan me voorstellen dat mensen mij vergelijken met Davis, maar ik ben een heel andere schaatser. Ik heb geen voorbeeld, ik keek wel veel naar Davis. Hij is een geweldige persoonlijkheid. Maar ik wil met niemand vergeleken worden. Ik kijk vooral om me heen en daar probeer ik van te leren. Ik wil vooral uniek zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl