Dwight Lodeweges zet zijn vraagtekens bij het verloop van het oefenduel tegen Standard Luik. ANP

De KNVB neemt het signaal dat er mogelijk sprake was van matchfixing bij de oefenwedstrijd Heerenveen-Standard Luik serieus. "Wij zullen contact opnemen met Heerenveen om te kijken wat er precies gebeurd is. Maar een ploeg stapt niet zomaar van het veld", meldt een woordvoerder. "Afhankelijk van het gesprek zullen we kijken of er nader onderzoek nodig is."

De spelers van sc Heerenveen stapten in de slotfase van het oefenduel tegen Standard Luik van het veld na enkele merkwaardige beslissingen van de Spaanse scheidsrechter Raúl Nicolas Espejo. Hij legde de bal vier keer op de stip en vooral de laatste strafschop riep vraagtekens op. Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt stopte de strafschop van Standard, maar om onverklaarbare redenen liet de scheidsrechter de penalty overnemen. Daarop stapten de Friezen woedend van het veld.

Vraagtekens bij duel

Trainer Dwight Lodeweges zei tegen Voetbal International dat het leek alsof er een bepaalde uitslag nodig was. Volgens de KNVB is het te vroeg om conclusies te trekken: "Daarvoor moeten we echt het gesprek met de club afwachten."

Mocht het tot een onderzoek komen dan is de kans groot dat dat onder auspiciën van de FIFA  of de UEFA gebeurt omdat Heerenveen een oefenwedstrijd in Spanje speelde. In 2012 startte de UEFA ook een onderzoek nadat bleek dat AZ een oefenwedstrijd in Turkije had gespeeld onder leiding van een Bulgaarse scheidsrechter die op dat moment geschorst was wegens matchfixing. De wedstrijdorganisator werd door de Europese voetbalbond berispt wegens onzorgvuldig handelen.

STER reclame