Verantwoording

Op deze site schetst de NOS een beeld van Nederland in het laatste oorlogsjaar, van Dolle Dinsdag tot de bevrijding van Nederlands-Indiƫ. Het nieuws van toen wordt gebracht met de middelen van nu.

De focus ligt op de bezetting en bevrijding van Nederland (inclusief Suriname, de Antillen en het huidige Indonesiƫ). Ook berichten we over de meest significante ontwikkelingen in het buitenland (Val van Berlijn, atoombom op Hiroshima).

We lopen in de berichtgeving niet vooruit op hoe de gebeurtenissen zich ontwikkelen: Anne Frank is daarom voor ons nog geen bekend persoon, en bij de start van Operatie Market Garden is nog niet bekend dat de aanval op een deceptie zal uitlopen.

Wel gebruiken we bronnen die toentertijd nog niet beschikbaar waren, zoals latere ooggetuigen, gecensureerd nieuws, vrijgegeven archieven of militair-strategische informatie. We gebruiken dergelijk materiaal alsof het destijds voor de media voorhanden was. In een kader wordt genoemd uit welke bronnen citaten afkomstig zijn.

Om invoelbaar te maken hoe militairen, gewone burgers, oorlogsslachtoffers en regeringsleiders die tijd beleefden, brengen we niet alleen berichten over de voortgaande strijd om de bevrijding, maar kiezen we ook momenten uit het dagelijks leven, in bevrijd gebied, onder de bezetter en in de frontlinie.

Naar overzicht