Monty in Amsterdam · Stadsarchief Amsterdam

Amsterdam loopt uit voor 'Monty'

De Britse veldmaarschalk Montgomery heeft tijdens een bezoek aan ons land het Nederlandse verzet geroemd. "Er zijn twee manieren om te vechten: in het open veld en ondergronds verzet. Dat laatste is het moeilijkst."

"In Frankrijk, België en Nederland is dit verzet zeer sterk geweest. Wat het waard was heb ik pas goed begrepen toen ik het in Duitsland zonder steun van dit verzet moest stellen."

'Monty', die 4 mei jongstleden de capitulatie van de Duitse manschappen in Nederland afdwong, was vanmorgen op vliegveld Soesterberg geland voor het bliksembezoek. Hij landde met zijn privévliegtuig vanuit zijn hoofdkwartier in het Duitse Bad Oeynhausen.

De opperbevelhebber van de Canadese troepen in ons land werd ontvangen door premier Schermerhorn en prins Bernhard, die enthousiast filmopnames maakte van de landing. Ook veel inwoners van Soest waren aanwezig om Montgomery toe te juichen.

Hij nam de tijd om een erewacht van padvinders te inspecteren en wuifde vrolijk naar de menigte toen hij richting Paleis Soestdijk vertrok. De gemeenteraad had de weg waarover hij vertrok omgedoopt tot de Veldmaarschalk Montgomeryweg. Op het paleis stond prinses Juliana al te wachten met haar drie dochters.

Toen hij doorreisde naar Amsterdam werd hij toegejuicht door grote mensenmassa's langs de kant van de weg. Door het enthousiaste publiek moest Montgomery de weg naar hoofdstad zigzaggend afleggen, om mee rennende personen en fietsers te ontwijken.

Het half uur vertraging dat hij zo opliep lachten de Amsterdammers weg. "Echt Monty: wanneer hij komt weet je niet, maar dat hij komt is zeker. Dat heeft Rommel destijds in Afrika wel ondervonden."

'Welcome Monty'

Na aankomst begeleidde interim-burgemeester De Boer hem naar het Amstelhotel voor een lunch. De open auto vulde zich daarbij gestaag met bloemen, confetti en serpentine. Langs de route hingen Nederlandse vlaggen en spandoeken met "Welcome Monty" en "Amsterdam thanks you".

De kleine Brit, duidelijk herkenbaar met zijn karakteristieke baret, was onder de indruk van de hartelijke ontvangst, zei hij tegen burgemeester De Boer. Hij informeerde of de voedselvoorziening inmiddels goed verloopt, wat De Boer kon beamen. De route leidde door de voormalige Jodenbuurt, om Montgomery te tonen waarvoor hij had gestreden.

Vegetarisch

Bij het middagmaal schoven naast De Boer en prins Bernhard ook nog andere notabelen aan, zoals generaal Kruls van het Militair Gezag en minister van Buitenlandse Zaken Van Kleffens. Voor de vegetarische ijzervreter was een menu van erwtensoep en groentengehakt met aardappelen bereid.

Premier Schermerhorn roemde Montgomery voor zijn gewaagde opmars naar Arnhem tijdens Operatie Market Garden en zei dat Nederland al zijn vorderingen trouw via illegale radio's had gevolgd. Montgomery zei tijdens de maaltijd dat hij alle loftuitingen niet als een eerbetoon aan hem alleen zag, maar vooral ook als een compliment voor zijn mannen.

"De indrukwekkende ontvangst heeft mij zeer getroffen. Ik heb gezien dat de bezetter het Nederlandse volk niet heeft kunnen breken. De geestdrift die ik hier ontmoette is daarvan bewijs."