Wachten op vervoer · Nationaal Archief

Nederland leert liften - en Juliana helpt een handje

De Arnhemse afdeling van Nederlands Volksherstel denkt de oplossing te hebben voor de transportproblemen in ons land: een liftcentrale. Reisbureau Lindeman verschaft binnenkort inlichtingen omtrent plaats en vertrektijd van de zogenoemde 'liftkooi'.

Op het Nieuwe Plein in de stad komen grote borden met de richtingen Noord, Oost, Zuid en West. Slechts voor hoognodige gevallen worden plaatsbewijzen uitgegeven, zoals voor zakenreizen en ziekenbezoek.

Het vervoer in ons land verloopt moeilijk. Lang niet alle verbindingen zijn hersteld en bovendien is er een groot gebrek aan materieel. Tegelijk zijn er veel mensen die juist nu willen reizen, terug naar hun familie, vanuit de onderduik, vanuit Duitsland. Als het openbaar vervoer niet lukt, is liften vaak het enige alternatief.

Verboden

Deze manier van vervoer is zo populair aan het worden, dat chauffeurs van geallieerde voertuigen geen burgers meer mogen laten meerijden van het hoofdkwartier van het Canadese leger in ons land. De Canadezen vragen de burgers om de chauffeurs ook niet meer aan te houden. Ze voegen daar nog een waarschuwing aan toe: wie meerijdt, hoeft niet te proberen schadevergoeding van de geallieerden te krijgen als er iets gebeurt.

Tegelijk hebben de Canadese strijdkrachten ook beloofd dat ze voertuigen, chauffeurs, benzine, olie en smeermiddelen zullen leveren om de Nederlandse Spoorwegen te helpen bij de organisatie van vijf nieuwe busdiensten. Voorwaarde is wel dat de NS aansprakelijk is bij ongelukken.

De NS zorgt ook voor kaartjes, richtingsborden en een conducteur op elke bus. Het gaat onder meer om de lijnen Arnhem-Nijmegen-Zutphen-Deventer, Amersfoort-Ede en Zwolle-Deventer.

Prinselijke hulp

Lifters hoeven dan niet meer te rekenen op de geallieerden, prinses Juliana blijkt behulpzamer. Als voorzitter van het landelijke Nederlands Volksherstel gaf ze vorige maand het goede voorbeeld.

Twee Utrechtse verpleegsters die vanuit Nijmegen op weg waren naar hun ouders, keken vreemd op toen een donkerblauwe luxe auto stopte en de chauffeur vroeg waar ze heen moesten. Toen Rubi Jansen en Hanneke Lamberment Tilburg hadden geantwoord, zei de man "Stapt u dan maar in, de prinses zit ook achterin".

"Hé, dat is leuk", riep zuster Jansen spontaan toen ze de prinses op de achterbank zag zitten, gekleed in een groen mantelpak. Juliana wilde tijdens de reis alles van hen weten over hun werk en hun illegale activiteiten. Ook wisten de verpleegkundigen te melden dat ze een week eerder door de auto van prins Bernhard waren meegenomen tussen Rosmalen en Den Bosch.

Zelf vertelde de prinses over haar terugkeer naar Nederland. Ze zei dat de meubels in Paleis Soestijk nog aanwezig waren geweest.

In Tilburg werden de vrouwen keurig afgezet op het thuisadres van de familie Jansen.