Historische klokken weer boven water
Ze zijn weer boven water, de 226 klokken en 145 klepels die voor Urk op de bodem van het IJsselmeer lagen. Maar liefst vijf dagen duurde de berging van de zware lading uit het gezonken schip de Hoop op Zegen.
De oude klokken en klepels van onschatbare waarde waren afkomstig uit kerken verspreid door het land. Een historische lading die met het einde van de oorlog in zicht door de Duitsers werd gevorderd voor hun oorlogsindustrie.
De klokken werden begin januari per schip naar het oosten vervoerd, waar ze in de oven versmolten zouden worden om wapentuig te maken. Zover kwam het niet. Het bleek maar weer: wie met Gods klokken schiet, wint de oorlog niet.
Sabotage
Door sabotage bleven de kerkschatten uit Duitse handen. De vuurtorenwachter van Urk doofde zijn lichten waardoor de onervaren schipper de Hoop van Zegen aan de grond liet lopen. Bergers die het schip weer los moesten trekken, saboteerden de reddingsactie. Zo verdween de kostbare lading veilig onder het water.
In januari werd een eerste poging gewaagd het wrak van de Hoop op Zegen te lichten. Zonder succes. Storm, ijs, mist en regen maakten berging onmogelijk. Onverrichterzake keerde de zeven man sterke bergingsploeg terug. Toen het weer nader onderzoek mogelijk maakte, bleek het wrak in tweeën gebroken.
Loodzwaar
Een week geleden begon een nieuwe poging. Het bleek een enorme klus de loodzware lading te lichten, maar uiteindelijk lukte het om de klokken en klepels aan land te krijgen.
Nu liggen ze opgeslagen op het strand bij de Westhaven van Urk. De schoonmaak en identificatie zal enige tijd in beslag nemen. Daarna worden ze terugbezorgd op hun eigen adres, een kerktoren ergens in bevrijd Nederland waar ze weer luid kunnen klinken als weleer.