Palingroken · Hollandse Hoogte

Palingrookverbod om tyfus

Vanwege een nieuwe uitbraak van buiktyfus is een palingrookverbod ingesteld. Vermoed wordt dat de vis de oorzaak is van de epidemie: de uitbraak lijkt begonnen in Urk.

Sinds de bevrijding neemt het aantal tyfusgevallen door het hele land gestaag toe. De afgelopen maand zijn er enkele honderden patiënten gemeld. Door de tekorten van de afgelopen tijd is de volksgezondheid verzwakt en de hygiëne verslechterd, dus zijn de risico's groter dan voorheen.

Het is de tweede keer dat Amsterdam wordt getroffen door een golf van zieken. Eind vorig jaar was waarschijnlijk een in beslag genomen maaltje paling eveneens de bron: een agent die een zwarthandelaar had aangepakt was het eerste slachtoffer.

Protest

Om de uitbraak tegen te gaan zijn er nu 350 rokerijen gesloten, zo'n 3500 man personeel zit daardoor zonder werk. Wie het verbod overtreedt, kan een jaar cel of 2000 gulden boete krijgen. Hoelang het verbod zal gelden, is nog niet bekend.

In Enschede is uit voorzorg ook een grote partij vis vernietigd. Dit leidde tot protest van handelaren; omdat deze partij verse vis nog door niemand was aangeraakt, was er volgens hen geen gevaar voor de volksgezondheid.

De overheid benadrukt dat burgers zelf ook verspreiding van de bacterie kunnen voorkomen, door handen te wassen, wc's goed schoon te houden en voedsel voldoende te verhitten.