Juliana en Wilhelmina op Anneville · NIOD/Beeldbank WO2

Wilhelmina weg, inbrekers slaan toe

Inbrekers hebben dit weekend toegeslagen in hotel landgoed Anneville in Ulvenhout. Dat is de plek waar koningin Wilhelmina en onze kroonprinses Juliana enige tijd onderdak vonden. De tijdelijke koninklijke residentie diende eerder als hoofdstafkwartier voor prins Bernard.

Nog maar een week geleden pakte het koninklijk gezelschap de vele koffers en vertrok naar Den Haag. Het heeft er alle schijn van dat de inbrekers dit moment hebben afgewacht: het verblijf was nog niet overgedragen aan de hoteleigenaar. Een wacht was aangesteld maar op het moment suprême niet aanwezig.

De inbrekers hebben niets koninklijks mee genomen. Voor zover op dit moment kan worden nagegaan, bedraagt de buit acht Perzische tapijten. De inbraak moet met meerdere mensen gepleegd zijn, omdat een aantal van de ontvreemde tapijten van fors formaat zijn. Volgens de politie zijn er zeker twee of drie man nodig om ze te verslepen.

De leden van het Koninklijk Huis hebben de inbraak niet mee hoeven maken: Wilhelmina keerde deze week terug naar Den Haag.

Het was een bijzondere tijd voor de koningin, vertelt Erik Hazelhoff Roelfzema. De verzetsheld, piloot en Engelandvaarder logeerde bij de koningin op het landgoed. Toen hij op de eerste dag van zijn verblijf op zoek naar de badkamer door het landgoed dwaalde, zag hij hare majesteit gehuld in haar peignoir door de gang aan komen lopen.

Tactvol dook hij de eerste de beste ruimte in, het bleek een nauwe kast bleek vol emmers en huishoudgerei. "Waarin ik maar net paste met een bezem in mijn hand."

De koningin bleek ook op speurtocht te zijn en trok de deur van bezemkast open. "'Goedenavond majesteit', zei ik bij gebrek aan inspiratie. "Goedenavond, kapitein", antwoordde de koningin met een schichtige blik op de bezem en sloeg de deur pal in mijn gezicht weer dicht."

"De periode op Anneville was onze sprookjestijd", zei de koningin later tegen Roelfzema. Hier hoorde zij van de Duitse capitulatie. En hier kwamen de buurtbewoners in defilé voorbij om de vrijheid met de majesteit te vieren. Haar verblijf werd afgesloten met een groot feest voor het buurtschap Geersbroek.