Ophef: Nederlands voedsel naar Duitsland?!
"Enorme voorraden naar Duitsland", kopte Het Parool deze week verontwaardigd. De krant had in Delfzijl met verbijstering gezien hoe levensmiddelen en kleding over de grens verdwenen.
"Rare dingen gebeuren er", schreef de krant. "Van 's morgen 7 tot 's avonds 8 brommen er zware vrachtauto's door de stille straatjes: Duitse Wehrmachtwagens en Canadese trucks, hoog opgeladen met Nederlandse goederen, bestemd voor Emden!"
De verslaggever zag hoe de voorraden per boot werden uitgevoerd. Het ging volgens de krant om levensmiddelen als rijst, slaolie, griesmeel, tomatenpuree en appelmoes, maar ook laarzen, overalls, dekens, werkkielen en rollen flanel. "Ongeveer 900 ton per dag verdwijnt naar Duitsland."
"In Nederland kunnen velen zich niet op straat vertonen omdat schoenen en kleren op zijn en melden de teruggekeerden uit Duitse concentratiekampen zich aan de grens in lompen aan!", herinnerde de krant zijn lezers. "Dikgegeten, zongebruinde Duitsers lossen uit de wagens balen suiker en meel, Hollandsche kazen en mandflessen azijn."
Afspraken over 'Nachschub'
In een reactie verwijst een Canadese woordvoerder naar de afspraken die er met de Duitsers zijn gemaakt na de capitulatie. Er was bepaald dat de 120.000 militairen na overgave zelf in hun voedsel moesten blijven voorzien. Daarom werden hun voorraden niet ingepikt.
Het zou hier gaan om Nachschub, nieuwe voorraden om de afgemarcheerde manschappen te voeden. Het Parool neemt er geen genoegen mee. "Reeds weken is het aan den gang! Behoren wijnen en andere dranken tot de Nachschub van het verslagen Duitse leger?"
De verontwaardiging wordt breed gedeeld in de Nederlandse pers. "Het is moeilijk te verkroppen", schrijft De Waarheid. "De Duitsers hadden, als echte hamsteraars, heel wat bij elkaar geroofd (de suikerbieten lieten ze aan ons over). En nu zien we het met lede ogen (en nog hongerige magen) gaan."
Gefouilleerd
Enige dagen later komt het geallieerde opperbevel in Europa SHAEF nu met een verklaring. De vertrekkende Duitsers zouden slechts 2500 ton voedsel en 2000 ton kleding en uitrusting hebben meegekregen. Een fractie van de 186.500 ton voedsel en 102.000 ton steenkolen die de geallieerden in de tussentijd naar Nederland hebben gebracht.
Bovendien zijn alle vertrekkende Duitsers op meerdere plekken onderweg onderzocht, om te voorkomen dat ze oorlogsbuit mee konden smokkelen. Zo werden 19.000 radio's, 200.000 gulden aan bontjassen en maar liefst 15 miljoen gulden aan contanten teruggevonden.
Ook moesten veel voertuigen waarvan zij gebruik maakten weer worden ingeleverd, "onder andere 21.100 fietsen, 4500 paarden, 2000 wagens, 1500 personenauto's, 1400 vrachtauto's, 25 tractors en 30 ambulances", somt SHAEF op.
Terughalen
Hoewel men spreekt over ongegronde beschuldigingen die "schijnen erop berekend te zijn afbreuk te doen aan de geallieerde zaak", is de export van voorraden inmiddels stopgezet door het Militair Gezag in Delfzijl, omdat de Duitsers misbruik hadden gemaakt van de capitulatievoorwaarden.
Het is ook de bedoeling een deel van de uitgevoerde levensmiddelen terug te halen.