Optocht met biscuitblikken · Nationaal Archief

Lawaai onverwacht bijeffect voedselhulp

"Een zenuwslopend kabaal", "oorverdovend lawaai". Geluidsoverlast blijkt een verrassend gevolg van de geallieerde voedselhulp. De klachten over kinderen die constant op lege biscuitblikken trommelen, stromen binnen.

"Hele orkesten worden gevormd van blikken trommels en in alle stadsdelen is het een verschrikkelijk lawaai. Voor veel vele oudere mensen en zieken is het een onaangenaam geval", verzucht een verslaggever uit Alkmaar. "We moeten de jeugd wel een pretje gunnen, maar een beetje minder kan toch geen kwaad? Lieve kinderen, graag wat minder alsjeblieft!"

"Staakt het trommelvuur!", smeekt een briefschrijver uit Zwolle, die de hele dag "gedemoraliseerde straatjeugd" gewapend met trommels heen en weer ziet paraderen. "Tot opluchting van vele lawaaimoede en naar rust verlangende Diezerstraatbewoners en -werkers" hoopt hij dat men "een pedagogisch sein wil geven" te stoppen "met de grootste hardnekkigheid biscuitblikken te mishandelen".

Gevlucht

Een columnist van de krant De Waarheid vluchtte de natuur in om aan de 32 kinderen in de straat te ontkomen. "Sirenegeloei en afweergeschut heb ik doorstaan, maar zaterdagmiddag ben ik gevlucht naar het gras en de bomen, waar het getrommel uit de omliggende dorpen slechts vaag doordrong."

Het zal niet lang meer duren voordat de politie moet worden ingeschakeld om de vrede op straat te herstellen. Ondertussen wijst de overheid erop dat de blikken nog altijd eigendom zijn van de geallieerden. Als beloning voor het terugbrengen krijgen detaillisten er een kwartje voor. Van het blik kan immers huisraad worden gemaakt.

Overigens zijn er ook kinderen die minder luidruchtige toepassingen hebben gevonden. Een journalist uit Hoorn mocht een tochtje maken op een blikkenvlot. Vijf blikken kunnen in het water een gewicht van 100 kilo dragen, "en te mijnen gerieve was men bereid nog enige blikken toe te voegen." Deksels zijn uitstekende roeispanen.

"Ziehier het blik in dienst der volksontwikkeling! De wet van Archimedes komt door het blik nader tot het hart van de jeugd."

Bootjevaren met biscuitblikken · Nationaal Archief