Verzet verdacht van moord op Kitty van der Have
In een haven in Rotterdam is vandaag het verminkte lichaam aangetroffen van de 25-jarige Kitty van der Have. Zij is hoogstwaarschijnlijk om het leven gebracht door de Rotterdamse knokploeg Westland. Dat betekent dat haar oude kameraden zelfs na de bevrijding nog rekeningen vereffenen.
De knokploeg hield haar verantwoordelijk voor het mislukken van de overval op het kantoor van de Duitse inlichtingendienst op 5 april. Daarbij kwam de bekende verzetsman Marinus van der Stoep om het leven.
Verjaardagsfeest
In maart van dit jaar sloot Kitty van der Have zich aan bij het verzet. Ze was in Rotterdam-Kralingen werkzaam als secretaresse op het kantoor van de Abwehr, de Duitse inlichtingendienst, en kreeg de opdracht om goede contacten op te bouwen met de Duitsers.
Kitty ontdekte dat op het kantoor van de Abwehr een lijst met namen lag van de leiders van het verzet in Rotterdam. Ze speelde die informatie door naar het verzet, waarop een overval werd gepland om de lijst in handen te krijgen.
Op 5 april, de verjaardag van Kitty, moest het gebeuren. Kitty zou haar verjaardag in het kantoor vieren met de Duitsers. Als ze voldoende dronken waren, kon de overval plaatsvinden.
Twee dagen daarvoor had Kitty een 'loodgieter', een lid van de Rotterdamse knokploeg, binnengelaten in het pand. Hij had alvast een kelderraam opengezet, waardoor het verzet binnen zou kunnen komen.
Maar de actie mislukte. Op de bewuste avond werd de ploeg opgewacht door de Duitsers, die meteen begonnen te schieten. Marinus van der Stoep, de leider van de verzetsgroep, raakte zwaargewond en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen. De anderen wisten te ontkomen.
'Stommiteit'
Had Kitty de boel verraden? Na de bevrijding werd ze opgepakt en verhoord door de Binnenlandse Strijdkrachten. Ze vertelde dat ze verliefd was geworden op de Duitse kok Hans Grill. Ze had hem gewaarschuwd niet naar het feestje te komen. Hij had argwaan gekregen en had zijn bazen ingelicht.
De Duitsers stonden vervolgens al klaar nog voordat de tien man van het verzet aan hun actie konden beginnen. Een poging van Kitty om haar verzetsvrienden te waarschuwen via een briefje bij het kelderraam was tevergeefs.
"Een stommiteit met fatale gevolgen", zo kwalificeerden de Binnenlandse Strijdkrachten Kitty's waarschuwing aan haar Duitse vriendje. De beschuldigingen van verraad werden ongegrond verklaard en ze werd vrijgelaten.
Gedumpt
Daar nam de Rotterdamse verzetsgroep geen genoegen mee. Volgens hen had Kitty zich schuldig gemaakt aan 'hoogverraad'. Op 5 juni nam een aantal KP'ers Kitty mee naar het huis van een van de verzetsleden en dwongen haar tijdens gewelddadige ondervragingen tot spreken. Daarna werd ze bedwelmd en hielden ze waarschijnlijk haar hoofd in een badkuip onder water totdat ze dood was.
Om herkenning te voorkomen knipten ze haar hoofd kaal. Vervolgens werd haar lichaam in een zak verzwaard met stenen gedumpt in de Maas. Vandaag werd haar lichaam gevonden in de binnenhaven in het Boerengat, een plek waar al eerder slachtoffers van liquidaties zijn gedumpt. De tandarts moest eraan te pas komen om haar aan haar gebit te identificeren.
Eigenrichting
Van der Have is niet het enige voormalige verzetslid dat na de bevrijding zonder enig vorm van proces is vermoord. Enkele dagen voor haar verdwijning werd in Nieuwerkerk aan den IJssel het lichaam van Pieter Kuntz gevonden. Hij was door een kogel om het leven gebracht.
Rijksduitser Kuntz, die al voor de oorlog in Nederland woonde, had tot 1943 verplicht in de Wehrmacht gediend. Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, was hij gedeserteerd. Hij sloot zich aan bij het verzet in Rotterdam en bewaakte onder meer een munitieopslag in een boot.
Doorgeslagen
Begin 1945 werd hij opgepakt door de Sicherheitsdienst. Na martelingen sloeg hij door en gaf hij informatie over de ligplaats van de boot. Mogelijk dacht hij dat het geen kwaad zou kunnen omdat de boot volgens de afspraken allang verplaatst zou moeten zijn.
Toevallig was de boot op het moment van zijn bekentenis net weer teruggebracht op de oude plek. Twee verzetsmensen die de boot bewaakten, werden geëxecuteerd bij de Duitse overval.
In hoeverre Kuntz werkelijk een verrader is geweest, is niet duidelijk en moet nader onderzocht worden. Mogelijk is hij door dezelfde voormalige verzetsgroep geliquideerd als Kitty van der Have.