Waterpret voor Canadese militairen · Nationaal Archief Canada

Zwembroeken gezocht voor Canadezen

De Haarlemse zwemvereniging HVGB (Heerlijk Verkwikkend Gezond Baden) is op zoek naar zwembroeken voor Canadezen op verlof. "Er zijn onder onze bevrijders velen die graag willen zwemmen", schrijft de vereniging in de krant. "Maar er zijn niet voldoende zwembroeken, terwijl deze toch noodzakelijk zijn."

Haarlemmers worden opgeroepen zwembroeken of -pakken in bruikleen af te staan. Ze zullen worden voorzien van een nummer en een goede behandeling genieten, belooft HVGB.

De eerste exemplaren zijn al binnen, zowel moderne exemplaren als "langpijpige modellen, anno 1910". Veel donateurs voegden bij het zwemtextiel ook briefjes met bedankjes.

Tijd doden

Nu de strijd voorbij is moeten er door heel Nederland projecten worden georganiseerd om de bevrijders bezig te houden. Dit is immers het "spit and polish" gedeelte van de oorlog, waarin de mannen weinig meer te doen hebben dan hun uniform spic en span houden.

Het Vrije Volk gunt de Canadezen hun vermaak, maar beklaagt zich wel over achterstelling van Hollandse jongens, die in tegenstelling tot de meisjes geen danszaal of zwembad meer in komen.

"De soldaten hebben in de ogen van een helaas al te groot deel van de vrouwelijke bevolking toch al een voorsprong", verzucht de krant. "Deze behoeft zeker niet bevorderd te worden."