BS'ers in Vlaardingen pakken 'moffenmeiden' op · Streekmuseum Jan Anderson

Dode bij uit de hand gelopen arrestatie 'moffenmeiden'

Een poging twee zussen te arresteren die bekendstaan als zogenoemde moffenmeiden, is in Vlaardingen gruwelijk uit de hand gelopen. Hun broer, de 32-jarige Geert van Linden, kwam daarbij om het leven.

Het begon afgelopen zaterdag, toen een groep mensen in Vlaardingen de 25-jarige Teuntje probeerde kaal te knippen. Leden van de Duitse Kriegsmarine zagen dit en kwamen in actie.

Teuntje zei daar later zelf over: "Ik werd geschopt en geslagen. Toen ik op de grond lag, zag ik dat twee matrozen van de marine uit een winkel kwamen, door hen ben ik ontzet. Daarna hebben ze geschoten, ik weet niet hoe vaak, maar minstens twintig patronen."

Een 15-jarige jongen werd geraakt door de rondvliegende kogels. Hij stierf op straat.

Vandaag probeerden een aantal BS'ers nogmaals Teuntje en een van haar zussen op te pakken. Teuntje was op dat moment thuis, waar haar broer Geert sinds twee dagen ook weer woonde.

Geert was eind februari dit jaar bij een razzia door de Duitsers opgepakt. Nadat hij onder zware omstandigheden voor de bezetter had moeten werken, was hij vrijgelaten en meteen naar huis gegaan. Nu waren de BS'ers op zoek naar twee van zijn vier zussen, onder wie Teuntje.

Omstanders zagen hoe de BS'ers probeerden de zussen naar buiten te krijgen, maar Geert hield de voordeur dicht. Een ooggetuige verklaart: "Een BS'er heeft toen op die deur staan bonzen: 'Open die deur!' Op straat was het inmiddels een chaos en die vent werd het zat, legde aan met zijn stengun en schoot dwars door die deur. En toen vlóóg de deur open, Geert viel voorover terwijl een broer of zijn moeder, dat weet ik niet meer, schreeuwde: 'Kijk dan wat jullie hebben gedaan!'."

Na het schot renden de omstanders weg. Geert overleed ter plaatse. Zijn broers werden opgepakt, omdat ze 'de rust zouden verstoren'. Ze moesten mee naar het politiebureau en mochten na 'kalmering' terug naar huis.

Verschillen binnen de BS

De afgelopen dagen werden ook in veel andere dorpen en steden 'moffenmeiden' opgepakt. Vaak staat het publiek erbij te juichen, maar lang niet iedereen waardeert het schouwspel.

"Persoonlijk vinden we al het kijkspel van heden niet zo bijster beschaafd of humaan", vertelt ook een van de toeschouwers in Vlaardingen. "De groepen van ondergrondsche strijders, die er hier zo gemakkelijk vanaf kwamen omdat er bijna geen schot gelost hoefde te worden, willen nu ook wel eens hun activiteit tonen, temeer daar er nog geen burgerlijk bestuur als autoriteit kan optreden."

Ook binnen de BS zelf verschillen de meningen vaak sterk over het wel of niet oppakken van de vrouwen. Dat was gisteren merkbaar bij een ander incident in Vlaardingen, toen een groep jongens een aantal vrouwen probeerde kaal te knippen. Daarbij grepen BS'ers in om dit te laten stoppen en losten zij een aantal waarschuwingsschoten. Twee voorbijgangers raakten daarbij gewond.