Voedselregen boven Schiphol: ‘Many thanks, Yanks!’
"Alles en ieder snelde naar buiten, klom op de daken, zocht de hoogste punten. Men wilde het zien! In de verte dreunden de motoren: het voedselbombardement op Schiphol was begonnen!", schrijft het Algemeen Handelsblad.
Gisteren en vandaag zagen Amsterdammers een regen aan 'voedselbommen' door de heldere voorjaarslucht vliegen. Ze werden gedropt door Amerikaanse bommenwerpers, met toestemming van de bezetter.
Dankzij het staakt-het-vuren tussen de Duitsers en de geallieerden kan de noodlijdende bevolking van West-Nederland van voedsel worden voorzien. Zuid-Holland wordt sinds vorige week al bevoorraad door de Britten, nu is dan eindelijk Noord-Holland aan de beurt.
De regelmaat van een klok
"De ranke lijven van de geallieerde bommenwerpers neigden bij Schiphol naar beneden", vervolgt het Algemeen Handelsblad. "Een groene en rode fakkel vielen naar beneden; het sein tot het vreedzame en o zo welkome voedselbombardement!"
Escadrille na escadrille vloog over, met de regelmaat van een klok. Na zich van de lading te hebben ontdaan bij Schiphol, zetten de vliegtuigen hun koers voort in noordelijke richting, zoals afgesproken met de Duitsers.
Er waren er die lachten en huilden tegelijk, anderen stonden stil zonder woorden.
Nu hadden de Amsterdammers pas echt goed uitzicht op de laagvliegende bommenwerpers. "Het was een prachtig gezicht", vertelt Maria Takkenberg, die de straat op was gerend om het tafereel te aanschouwen. "Het verwekte een daverend enthousiasme!"
"Vrijwel niemand kon op dit historische ogenblik zijn ontroering bedwingen", meldt De Tijd. "Er waren er die lachten en huilden tegelijk, anderen stonden stil zonder woorden. Men wuifde met hoeden en zakdoeken, er werd gejuicht en men keek elkaar aan met glanzende ogen."
Het onderwerp van gesprek
Het gebied waar de voedselpakketten zijn geland is door de autoriteiten afgezet, zodat niets in handen valt van zwarthandelaren. "Massa's paarden, karren en verhuiswagens werden gevorderd om de pakken weg te halen", vertelt Takkenberg.
De stroom van voertuigen, die met witte vlaggen richting Schiphol trok, heeft de nieuwsgierigheid gewekt van menig Amsterdammer. "Het is hier het onderwerp van gesprek: wat de pakken bevatten en wát we ervan zullen krijgen!"
De verwachtingen zijn groot en niet helemaal ongegrond. De pakketten bestaan onder andere uit worst, spek, corned beef, ingemaakte groenten, koffie (geen surrogaat!), gecondenseerde melk, boter, suiker, biscuits, chocolade en sigaretten. Allemaal producten waar noodlijdende Amsterdammers de afgelopen tijd alleen maar van hebben kunnen dromen.
"Hoe groot de verwachtingen ook gespannen zijn, men zal nog even geduld moeten oefenen vooraleer de resultaten van dit grandioze voedselbombardement op onze tafel merkbaar zullen zijn", voorspelt De Tijd. De pakketten moeten door de autoriteiten worden verzameld, vervoerd en verdeeld. Dat kost zeker een paar dagen.
Ik kreeg er tranen van in mijn ogen.
De Amsterdammers maken zich nog even geen zorgen over wanneer het voedsel op tafel komt. Het is nu vooral dankbaarheid die heerst. Vlak buiten de stad zijn de woorden "Many thanks, Yanks" geschreven in de felgekleurde tulpenvelden, door de koppen van de bloemen af te knippen.
Het zien van deze woorden en de enthousiast wuivende mensen, gaf de Amerikaanse piloot Robert Miller een warm gevoel. "Ik kreeg er tranen van in mijn ogen", vertelt hij. "Dat we vandaag iets goeds hebben gedaan, in plaats van het opblazen van dorpen en mensen, realiseer ik me dat er nog steeds iets goeds is in de wereld."