Bevrijde Nederlanders in Buchenwald · Collectie Verzetsmuseum Amsterdam

Bevrijde gevangenen Buchenwald feliciteren Juliana

De jarige kroonprinses Juliana heeft een felicitatietelegram ontvangen van 383 Nederlanders uit het bevrijde concentratiekamp Buchenwald. Ze wensen haar geluk "en spreken de wens uit dat het u gegeven moge zijn spoedig in geheel bevrijd Nederland terug te keren".

"Ik zend u mijn diep ontroerde dank voor uw boodschap, tevens namens mijn moeder en ons allen", reageerde de 36-jarige prinses nog dezelfde dag. "Wij zijn zeer verlangend u allen spoedig in het vaderland de hand te kunnen drukken."

In het kamp, ooit opgezet om politieke gevangenen op te sluiten, zijn volgens de eerste berichten zeker 500 landgenoten omgekomen. Van de overlevenden die het telegram stuurden, zijn er 79 ziek.

Prinsessedag

De illegale pers is ervan overtuigd dat 'Prinsessedag' volgend jaar weer in het openbaar kan worden gevierd. "Voor de vijfde en laatste maal vieren wij de verjaardag van prinses Juliana in de binnenkamer, dat wil zeggen zonder vlagvertoon en zonder openlijke festiviteiten", schrijft Trouw.

Branding schrijft dat het Wilhelmus maar stiekem in eigen kring moet worden gezongen. "Maar wie weet hoe snel het machtige lied weer overal vrij en trots zal klinken."

Geen grote feesten

In het bevrijde zuiden kan dat in ieder geval enthousiast, al zijn er op verzoek van de prinses geen grote feesten. Dat zou ongepast zijn nu honger, oorlog en leed de rest van het land nog in zijn greep heeft.

Toch wordt er hier en daar een bescheiden ceremonie gehouden. In Tilburg zingen duizenden schoolkinderen We leven vrij, we leven blij en worden er kinderspelletjes georganiseerd. In Enschede worden Nederlanders die uit het buitenland zijn teruggekeerd op koek en shag getrakteerd. Een optreden van een conferencier of accordeonist brengt wat vermaak.

In België organiseert het Rode Kruis een feestdag voor Nederlanders die de Betuwe zijn ontvlucht toen die onder water werd gezet. In een rood-wit-blauwe stoet trekken de evacués naar het speelterrein, waar zaklopen, touwtrekken en andere spelletjes volgen.