Een Duitse colonne · Hollandse Hoogte

Boobytrap leidt tot vergelding: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

Een Duitse eenheid die in Heemskerk slachtoffer werd van een boobytrap heeft de aanslag onmiddellijk vergolden. Daarbij zijn drie burgers omgekomen.

Er ging een explosie af toen de Duitse colonne een draad raakte die over de Rijksstraatweg was gespannen in de Noord-Hollandse plaats. Onduidelijk is hoeveel schade de militairen precies ondervonden, maar er wordt gesproken over doden en gewonden.

Duidelijk is dat de eenheid fel reageerde. De militairen begonnen in het wild om zich heen te schieten. Toen Pier Cnossen (54), zijn zoon Feike (25) en diens vrouw Margje (24) wilden wegvluchten, werden ze koelbloedig doodgeschoten. Ze hadden waarschijnlijk niks met de plaatsing van de bom te maken.

Op weg naar de Heimat

Jan Adrichem, lid van de ondergrondse in Heemskerk, noemt de schietpartij een van de ergste gebeurtenissen tijdens de oorlog in de plaats. Volgens hem heeft een andere verzetsploeg een fout gemaakt.

"Dit had nooit mogen gebeuren. Het zijn de laatste oorlogsdagen. De Duitsers waren al op weg terug naar de Heimat."

Prins Bernhard, hoofd van de Binnenlandse Strijdkrachten, had eerder deze week het verzet juist opgeroepen niet op eigen houtje aanvallen op te zetten, juist om overmatig geweld door de Duitsers te voorkomen.