Nederlandse vlag hangt uit · NIOD

Waarschuwing: voorbarig vlagvertoon levensgevaarlijk

"Geen voorbarig vlagvertoon!" Deze dringende waarschuwing wordt zowel door Radio Oranje als door verzetskranten eindeloos herhaald, nu de opmars in het noorden en oosten van Nederland zo spoedig verloopt.

Voorbarig vreugdevertoon kan immers levensgevaarlijk zijn. "Het is voorgekomen dat de Duitsers in een plaats terugkwamen waar geallieerde patrouilles doorheen waren getrokken", schrijft Trouw.

De woedende Duitsers namen vervolgens represailles tegen de burgerbevolking. "Het gevolg was: slachtoffers wegens te vroeg uitsteken van de vlaggen", aldus de verzetskrant. "De Duitsers zijn nu meedogenlozer dan ooit!"

Eén tank betekent nog geen bevrijding

Trouw benadrukt dat de komst van één geallieerde patrouillewagen of tank nog niet de definitieve bevrijding van een plaats betekent. Het komt regelmatig voor dat de patrouilles ver voor de troepen uittrekken, om vervolgens weer terug te trekken.

Houd de vlaggen dus binnen totdat troepen zijn gearriveerd en de plaats helemaal van Duitsers is gezuiverd, klinkt het advies.

Ook de Duitsers hebben een oorlogsstrategie die tot verwarring kan leiden onder de burgerbevolking, meldt de Vrije Pers. "In Noord-Overijssel voeren de Duitsers een guerrillatactiek. Wanneer de Canadezen naderen ontruimen zij een plaats, maar ze trekken deze weer binnen, nadat de Canadezen zijn gepasseerd."

"Voor de bevolking is dat zeer onaangenaam", schrijft de krant. "In Dedemsvaart bijvoorbeeld had men de NSB'ers reeds gearresteerd en de vlag uitgestoken, toen de Duitsers terugkwamen." De NSB'ers werden bevrijd en negen burgers doodgeschoten.

"Nogmaals: Men zij dringend gewaarschuwd tegen voortijdig de vlag uitsteken of ander vreugdebetoon", schrijft Neerland's vrijheidsstrijd. "Het is beslist onjuist om te menen dat degene die het eerst zijn vlag uitsteekt, de beste vaderlander is."