Seyss-Inquart met Hitler, 1935 · NIOD/Beeldbank WO2

Seyss feliciteert jarige Hitler

In een verjaardagstelegram aan Adolf Hitler heeft rijkscommissaris Seyss-Inquart de Führer "onverbrekelijke trouw en standvastigheid" beloofd. Hij stuurde het bericht mede uit naam van de bevelhebber van de Duitse troepen in Nederland, Johannes Blaskowitz.

Ter ere van de 56ste verjaardag van de Duitse leider sprak Seyss op een bijeenkomst van Duitse en Nederlandse nationaalsocialisten, waar ook NSB-leider Mussert aanwezig was.

"Wij hebben de plicht hier te strijden tot wij de Duitse vrijheid en de Duitse orde zullen hebben teruggewonnen", zei de Duitse landvoogd van ons land. "Het is te hopen dat Nederland niet te zwaar zal behoeven te lijden onder het fanatieke verzet dat wij hier zullen tonen."

Belegerd Berlijn

Of Hitler iets meekrijgt van de felicitaties is de vraag. Sinds enkele dagen belegeren de Russen de Duitse hoofdstad Berlijn. De gebruikelijke festiviteiten zijn daarom dit jaar afgelast.

Wel hield propagandaminister Goebbels een toespraak waarin hij namens het Duitse volk opnieuw trouw beloofde aan de Führer. "Geef ons een bevel en wij volgen het."

Goebbels gaf toe dat Hitler en nazi-Duitsland "hun moeilijkste beproeving" ondergaan, door "een perverse coalitie van tussen plutocraten en bolsjewisten". Maar volgens hem had de voorzienigheid de dictator gespaard "om de missie te volbrengen die het lot voor hem heeft uitgekozen".

"Ook in dit uur vol leed en ellende is ons hart vol van een oprecht gebed: moge hij altijd blijven wat hij was, onze Hitler."

Geallieerd verjaardagscadeau

In de Nederlandse verzetskranten heeft men het over de laatste verjaardag voor "de man over wiens autobahnen thans de geallieerde tanks zo ongestoord voortrijden". "Geen bezoek en geen bloemen dus", concludeert Trouw. "Een wijs besluit, dat past bij de begrafenisstemming in Duitsland."

Het Parool merkt schamper op dat de geallieerden als verjaardagscadeau de verovering van Leipzig en Halle melden. In Neurenberg hebben ze al het stadion ingenomen waar de nazi's hun massabijeenkomsten hielden.

"Het konden wel eens gemengde gevoelens zijn waarmee het Duitse volk deze dag herdenkt", besluit het Vrije Volk wrang.