Artiesten van Circus Bever · NIOD/Beeldbank WO2

Oud-krijgsgevangenen eregast bij circus

Nederlandse officieren die zijn teruggekeerd uit krijgsgevangenschap waren dit weekend eregast bij een circusvoorstelling in Breda. Ze kregen ereplaatsen en werden toegesproken, schrijft het Brabants Nieuwsblad. "Een eenvoudige doch uiterst sympathieke huldiging."

Bij de voorstelling van Circus Bever werd ook een minuut stilte in acht genomen voor de overleden Amerikaanse president Roosevelt. Daarna werd het Wilhelmus gespeeld.

De militairen hadden gevangen gezeten in een kamp in het Westerwald, ten oosten van Bonn. Ze kwamen vrij toen de Amerikanen eind maart in het gebied arriveerden.

Oude uniforms

De veertig mannen werden, vaak nog gekleed in hun oude uniforms, in de stad ontvangen door majoor Kruls van het Militair Gezag, op het voorplein van de Militaire Academie. Sommigen van hen hadden daarbij bloemen in de handen die ze van kinderen hadden gekregen, schrijft persbureau Anep-Aneta.

"Mannen, de vreugde van het weerzien is groot", zei Kruls. Hij zei dat wie uit het bevrijde deel van Nederland kwam, meteen naar huis kan. De anderen "zullen hun geduld nog even op de proef moeten stellen".

Slagenmens en paarden

Circus Bever, "na de bevrijding nog beter dan voorheen", staat momenteel opgesteld op het Kloosterplein in het centrum van de stad. Elke avond wordt er om 19.00 uur opgetreden, met matinees op woensdag, zaterdag en zondag om 15.00 uur.

Circussen hadden het zwaar in de oorlog. Het aanbod verschraalde doordat internationale gezelschappen niet konden reizen en buitenlandse artiesten wegbleven. Ook konden materieel en dieren worden gevorderd voor de oorlogsinzet.

Toch bleef Bever toeren tot de eindstrijd om Nederland vorig jaar begon, soms met speciale voorstellingen voor kinderen van mannen die voor de Arbeitseinsatz waren afgevoerd. In augustus kon het publiek nog genieten van clowns Pipo en Bello, slangenmens Alberto, acrobaten en de befaamde paardennummers.

Uiteindelijk overleefden slechts twee van de dertig paarden de oorlog niet. Omdat Bever nu naar verluidt het enige circus van betekenis is dat nog optreedt in bevrijd Nederland, is het van plan een Bevrijdingstournee door het zuiden te maken.