De restanten van een opgeblazen bunker naast Amstelveenseweg 120 · Jaap Hofman

Avondklok Amsterdam vervroegd na aanslagen

De afgelopen tijd zijn er door het verzet in Amsterdam meerdere dynamietaanslagen gepleegd op Duitse bunkers. Als represaille hiervoor is de spertijd in de hoofdstad nu door de bezetter verscherpt. Sinds gisteren moet men om 19.00 uur binnenshuis zijn, in plaats van om 20.00 uur.

"Deze gebeurtenissen zijn aanleiding de inwoners van Amsterdam voor de laatste maal te waarschuwen zich van iedere sabotagehandeling te onthouden", staat er geschreven op de wijdverspreide pamfletten. "Bij herhaling zal zowel tegen de stad, als tegen de bevolking van Amsterdam van alle ter beschikking staande middelen gebruik worden gemaakt", klinken de dreigende woorden van de bezetter.

'Bravo Amsterdamse NBS'

Alleen al op 9, 10 en 11 april zijn er zo'n 20 Duitse bunkers de lucht in gevlogen. Vermoedelijk zijn de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS) hier verantwoordelijk voor.

"Bravo Amsterdamse NBS", schrijft verzetskrant Lichtstralen. "Ontneem de vijand zijn versterkingen, zodat hij geen tijd krijgt om Nederlands hoofdstad in een puinhoop te veranderen!"

Is zo’n stomme bunker het riskeren van honderden mensenlevens waard?

De Courant/ Het nieuws van den dag

In Het nieuws van den dag, een Duitsgezind krantje, wordt juist een gepassioneerd pleidooi gehouden voor beheersing. "Ik wil de Duitsers niet een handje helpen om het hier rustig te houden, maar dit uitleven van 'nationale gevoelens' is waanzin", schrijft een zekere 'U.'.

"Het feit dat de oorlog onze provincie nadert, mag ons niet verleiden tot daden die geen invloed op het verloop van de operaties zullen hebben. Is één zo'n stomme bunker het riskeren van honderden mensenlevens waard? Denkt men dat de Duitsers hier tot overgave te dwingen door een paar bunkers uit de weg te ruimen, dat verdediging zonder die dingen onmogelijk zou zijn?", vraagt de schrijver zich af.

U. wil voorkomen dat er slachtoffers vallen door represaillemaatregelen van de Duitsers. "Er heeft genoeg Nederlands bloed gevloeid deze oorlogsjaren! Geen bunker is ook maar één Nederlander waard!"

De makers van Trouw denken dat het opblazen van Duitse bunkers en soortgelijke acties van verzet weldegelijk groot nut hebben. "Niets is fnuikender voor het moreel van de Duitse troepen hier in Nederland dan de aanwezigheid van de Binnenlandse Strijdkrachten."

"Men kan zich indenken wat het voor de Duitsers moet betekenen als ze systematisch de bunkers hier in de stad in de lucht zien vliegen. Dat betekent dat de Binnenlandse Strijdkrachten er niet alleen zijn, maar ook aan het werk zijn. Planmatig en grondig."

We horen de vogels zingen, maar verder is het doodstil.

Maria Takkenberg

Vooralsnog wordt er in de hoofdstad netjes gehoor gegeven aan het Duitse bevel om voor 19.00 uur binnen te zijn. "Het straatbeeld na 19.00 uur is onwerkelijk", vertelt de Amsterdamse Maria Takkenberg. "Uitgestorven straten met hier en daar een hond die het vuilnis afsnuffelt."

"We horen de vogels zingen, maar verder is het doodstil", voegt Takkenberg hier nog aan toe. "Het is in Amsterdam zo rustig, dat het moeilijk is je te realiseren dat op een betrekkelijk zo kleine afstand verbitterd gevochten wordt!"