Een Canadese militair heeft eieren 'georganiseerd' · Nationaal Archief Canada

Eipoeder gaat 'zwarte' eieren vervangen

Het is binnenkort echt niet meer nodig om 'zwarte' eieren te kopen, belooft het Militair Gezag in bevrijd Nederland, dankzij "het vernuft van Amerikaanse voedselspecialisten". Door 'eipoeder' is men straks weer slechts enkele centen kwijt in plaats van een paar gulden.

Eipoeder wordt gemaakt door eieren te 'sproeidrogen': het struif wordt verneveld en dan met hete lucht verwarmd, zodat al het water eruit verdwijnt. Het poeder is lichter, langer en ongekoeld te bewaren en minder kwetsbaar.

Grote voorraden eipoeder komen binnenkort beschikbaar voor distributie. Huisvrouwen kunnen een folder met recepten opvragen, maar er zullen ook kooklessen door het hele land worden gegeven.

1 lepel = 1 ei

In Eindhoven heeft men de eerste les al gehad, dankzij ene meneer Peacock van het Britse Voedselministerie. Vertegenwoordigers van huishoudscholen, ziekenhuizen, levensmiddelenhandelaren en horecabedrijven mochten alvast proeven.

Bereiding is simpel: een eetlepel poeder met twee lepels water is gelijk aan één eitje. Even klutsen en laten staan en dan gelijk gebruiken voor een omelet of roerei. Wie pannenkoeken of taart wil bakken kan het poeder gelijk door het beslag mixen, met een beetje extra water.

Bij de kookcursussen onderstreept men ook dat het poeder géén surrogaat is. "Nu heeft de bevrijde Nederlander de reputatie nogal gemakkelijk klaar te staan met kritiek en we horen dan ook reeds de opmerking, dat we het enige artikel dat gedurende de oorlogsjaren echt is gebleven, nu ook nog moeten gaan ruilen voor zo iets als surrogaat", luidt een voorlichtingstekst. "Het is evenwaardig aan de goede gave van onze barnevelder of leghorn, getuige de formule: eieren minus schaal en water zijn eipoeder."