Konijnen op Walcheren · Zeeuws Archief

Eet je raskonijn niet op!

Konijnenliefhebbers uit Leiden willen baasjes helpen die niet meer voor hun raskonijn kunnen zorgen. In een aankondiging in het Dagblad van Leiden zeggen vrijwilligers eigenaren van de diertjes te willen helpen als de zorg te veel wordt.

De Raad van toezicht op het gebied van pluimvee-, vogel-, konijnen-, caviapelsdieren en kattenteelt wil voorkomen dat de rasdieren "voor de toekomst verloren gaan". De raad beseft dat het in tijden van honger verleidelijk is de dieren te slachten.

"Het is niet de bedoeling om alle eigenaren te helpen, doch in het bijzonder hen die in het bezit zijn van rasdieren die veel waarde hebben", legt de raad uit. Aangesloten leden zijn bereid daar de zorg van op zich te nemen.

Franse hangoor of Vlaamse reus

Het houden van konijnen heeft een vlucht genomen in de oorlog. Veel Nederlanders zien het dier als een welkome aanvulling op het karige menu. In kranten of de gratis folder Het slachtkonijn staan tips hoe je een konijn moet kiezen en hoe het dier verzorgd moet worden.

Zo moeten jonge dieren er levendig en mollig uitzien, met glanzend haar, anders zouden ze aan de ziekte trommelzucht kunnen lijden. Ook is het van belang het juiste ras te kiezen: een Vlaamse reus klinkt verstandig, maar heeft relatief dikke botten en dus minder vlees. Een Franse hangoor of witte wener is beter.

Ook zijn er voorlichtingsfilms:

Instructiefilm konijnen eten

Het is van belang de dieren goed te bewaken nu er hongersnood heerst. Dat blijkt wel uit de vele politieberichten in de krant over gestolen konijnen. In Rotterdam werd deze maand nog een veelpleger opgepakt die er vijftig had gestolen.

Dat er ook nog altijd liefhebbers zijn die het dier niet alleen als bout zien, blijkt uit een oproep uit Tilburg, waar men dieren inzamelt voor vluchtelingen uit de Betuwe. Veel van hun konijnen zijn verdronken toen de Duitsers de streek onder water zetten.

"Brabanders zullen de Betuwse fokkers konijnen ter beschikking stellen om daardoor deze tak van sport voor de geëvacueerden in orde te brengen."