Kort nieuws week 15: bommen op Den Haag

Nu de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen, houden we hier een kort overzicht bij van het nieuws in binnen- en buitenland.

11 april

Vliegtuigen van de RAF hebben een bombardement uitgevoerd op het Nederlandse bevolkingsregister in Den Haag. Het was de bedoeling het archief van persoonsbewijzen te vernietigen: daarmee kunnen valse passen die het verzet gebruikt makkelijk worden opgespoord.

Bij het bombardement kwamen ruim zetig ambtenaren om het leven. Op basis van foute inlichtingen ging men ervan uit dat het voornamelijk NSB'ers zouden zijn, maar dat was niet zo; er zijn zelfs leden van het verzet onder de slachtoffers.

Bombardement Den Haag · Publiek domein

10 april

Een Poolse pantserdivisie heeft Emmen bevrijd. Na korte maar hevige gevechten aan de rand van de Drentse plaats werden de Duitsers verdreven. Daarbij gingen enkele boerderijen in vlammen op. Twee Polen kwamen om, evenals achttien Duitsers.

Emmen is de laatste paar maanden de zetel geweest van het Duitse opperbevel in ons land. Dat was overgeplaatst vanuit het westen van het land uit angst voor de oprukkende geallieerden. Inmiddels is het hoofdkwartier naar Hilversum verplaatst.

9 april

Bij de explosie van een Amerikaans munitieschip zijn ruim 500 mensen omgekomen in de Italiaanse stad Bari. Zo'n 1800 personen raakten gewond. Het ruim van de Charles Henderson zat nog vol met bommen toen er een afging. Onder de slachtoffers zijn leden van de bemanning, maar ook veel omstanders. Mensen raakten gewond door rondvliegend puin, brandende olie of de luchtverplaatsing van de enorme explosie. Reddingswerk verloopt moeizaam door de grote schade en het gevaar van nieuwe explosies.

De explosie in Bari · Publiek domein

8 april

De ondergrondse in Drenthe heeft bloedig wraak genomen na de dood van een lid van het verzet en een Franse paratroeper. De twee waren na de Franse luchtladingen vanuit een boerderij onder vuur genomen door collaborateurs. De broer van de Franse militair schoot daarna vier mannen uit de boerderij dood, drie broers en hun vader. Verzetsleden uit Punthorst schoten nog eens vier personen dood, onder wie de moeder van het gezin en een 15-jarige jongen.

Baileybrug bij Coevorden · NIOD / Beeldbank WOII

7 april

Zweden heeft opnieuw noodhulp naar Nederland gestuurd. Na het eerdere meel voor witbrood kwam er nu een grote partij medicamenten. De geneesmiddelen zullen via ziekenhuizen worden verstrekt aan hulpbehoevenden. Een partij insuline zal via apotheken bij patiënten terechtkomen, via de plaatselijke GGD's zullen vitamines worden uitgedeeld aan kinderen tussen de 3 maanden en 3 jaar oud.

6 april

Coevorden is nu helemaal bevrijd, als eerste stad van Drenthe. Strandde de Canadese opmars gisteren nog bij een opgeblazen brug, vandaag kon er snel een bailybrug worden aangelegd.

5 april

Canadese manschappen hebben de aanval op Coevorden ingezet. Probleem daarbij is dat de Duitsers vlak voor hun terugtocht de Bentheimerbrug in het centrum hebben opgeblazen. Daardoor strandde ook een klein maar fanatiek groepje Duitsers, die een Duitse tank met een Panzerfaust onder vuur nam. Twee Canadezen kwamen daarbij om het leven.