Zicht op de pontenbrug over het IJ · NIOD / Nico J. de Graaff

Pontenbrug over het IJ opengesteld voor publiek

In Amsterdam is een pontenbrug die het IJ overbrugt vandaag opengesteld voor het publiek. De brug verbindt de De Ruyterkade met de Buiksloterweg en bestaat uit een keten van vijf ponten.

Het tussenstuk bestaat uit drie grote heibakken, een soort stalen pontons. Die kunnen met handbediende lieren geopend worden om het scheepvaartverkeer door te laten.

De bijzondere brug, met een lengte van zo'n 280 meter, is gebouwd omdat de ponten door het brandstoftekort steeds minder vaak kunnen varen. Reizigers moesten tot voor kort soms uren wachten voordat ze het IJ over konden.

Het gemeentebestuur, onder leiding van de pro-Duitse burgemeester Voûte, wil met de brug vooral de bewoners van Amsterdam-Noord tegemoet komen die dagelijks in de binnenstad aan het werk moeten.

Een brug van vijf ponten over het IJ

De Duitse bezetter is akkoord gegaan met de bouw van de pontenbrug op voorwaarde dat er een beweegbaar deel van minimaal 40 meter overblijft voor de schepen die in opdracht van de Wehrmacht varen. De Nederlandse Scheepbouw Maatschappij en de Hollandsche Beton Maatschappij hebben de technische uitvoering van de brug voor hun rekening genomen.

Vanwege de strenge Duitse controle is de pontenbrug niet de meest aanlokkelijke route voor hongertrekkers die op zoek gaan naar eten in de noordelijke provincies. Het risico is groot dat het verzamelde voedsel bij de brug wordt afgepakt.

De 9-jarige Johannes Ham is gefascineerd door de nieuwe pontenbrug. "Het is een sensatie dat je over die ponten naar de overkant kunt lopen. Ik ben mijn vader samen wezen kijken. Het is eigenlijk een soort uitje, om even iets anders te zien en aan iets anders te denken."