Amerikanen landen op Okinawa · Getty

Amerikaans leger landt op Japans eiland Okinawa

De strijd in Azë wordt steeds heviger. Vanochtend zijn de Amerikanen geland op het Japanse eiland Okinawa. Het is het volgende strategische eiland dat de geallieerden in handen willen krijgen.

De Amerikanen hebben al eilandhoppend het ene na het andere eiland ten zuiden van de Japanse hoofdeilanden ingenomen. Een week geleden kwam na zeven dagen bloedige strijd het eiland Iwo Jima in Amerikaanse handen. Dat kostte 7000 Amerikaanse soldaten het leven.

Als de geallieerden ook Okinawa in handen krijgen, vormt dat een ideale springplank naar de grote Japanse hoofdeilanden. De Amerikanen landden een week geleden op de kleine Kerama-eilanden bij Okinawa en vandaag op Okinawa zelf.

· NOS

Het strategische belang van Okinawa is aanzienlijk. Amerikaanse controle over Okinawa snijdt de Japanse aanvoer af van materialen zoals olie, ijzererts en rubber vanuit het zuiden, maar ook de communicatie tussen het Japanse vasteland en Japanse bases in het zuiden van de Grote Oceaan.

Op Okinawa liggen bovendien verscheidene vliegvelden en de enige twee redelijk grote havens tussen Formosa en het Japanse hoofdeiland Kyushu.

Amerikanen landen op de stranden van het Japanse eiland Okinawa · public domain

Voordat de legermacht vandaag aan land ging, bombardeerden de Amerikaanse schepen de stranden met duizenden granaten. Verder voerden bommenwerpers 3000 vluchten uit. De Amerikanen hopen dat ze hiermee alle weerstand op het eiland hebben uitgeschakeld.

Het bombardement van de vloot stopte pas toen de eerste Amerikaanse soldaten voet aan land zetten. Vooralsnog lijkt de tactiek te slagen, want de soldaten ontmoeten nauwelijks weerstand op de stranden van het eiland.

Voordat de nacht valt hoopt het Amerikaanse leger zo'n 60.000 soldaten op Okinawa te hebben.