Oefening van brandweerlieden · NIOD / Beeldbank WO2

Hulpverleners komen om bij inslag V1

Het waren profetische woorden gisteravond van dominee Lamain uit Rijssen. "Er zijn mensen in de kerk voor wie het de laatste keer is dat ze er zijn geweest."

"De Heere maakte me onder het zingen van het laatste vers bekend dat er spoedig iets vreselijks zou gebeuren. Ja, dat er ook slachtoffers zouden vallen in onze eigen gemeente", verklaart Lamain. "We hebben de gemeente nog gewezen op de noodzakelijkheid voor- en toebereid te worden om voor God te kunnen verschijnen."

Diepe indruk maakten de woorden op de kerkgangers. Maar zelfs de dominee had niet verwacht dat zijn woorden diezelfde nacht rond 02.00 uur al zouden worden bewaarheid.

Midden op straat stonden de mensen huiverend te kijken naar het sinistere vuur.

Gradus Kamphuis

"Ik hoorde een enorm geraas en een geluid alsof het plotseling heel hard regende. De kerosine spoot tegen de ramen", vertelt de 14-jarige Gradus Kamphuis. Toen zijn gezin in pyjama naar buiten rende, zag men de verwoesting bij de buren.

Een V1 was neergekomen in het Overijsselse dorp. De vliegende bommen schieten al wekenlang over het dorp, op weg naar Antwerpen en Londen. Omdat er al enkele keren een haperend projectiel in het buitengebied was neergekomen, sliep de familie Kamphuis de afgelopen tijd al op de begane grond, om snel weg te kunnen komen.

Negen buren zijn omgekomen. Een vader en vier kinderen aan de overkant van de straat, en vier personen in het huis pal naast dat van Gradus. "Midden op straat stonden de mensen huiverend te kijken naar het sinistere vuur dat hoog boven de daken uittorende."

Tweede explosie

De ellende was echter nog niet voorbij. Op het moment dat de brandweer en andere hulpverleners bezig waren het vuur te blussen, ging er weer een explosie af. Daarbij kwamen veertien mensen om, onder wie vijf brandweerlieden.

"De uitwerking was verschrikkelijk", zag dominee Lamain. "Van alle kanten klonk geschreeuw en gegil van de vele gewonden. Sommigen waren door de luchtdruk zelfs meters ver weggeslingerd. Zo vielen er nog meer slachtoffers dan door de V1."

Mogelijk is de explosieve lading van de V1 geëxplodeerd. Getuigen reppen echter ook over een vliegtuig dat ineens een bom liet vallen op de ravage. Of het dan een Duits of geallieerd toestel was, is onbekend.

Bron ooggetuigen:
-https://www.rijssen-holtensnieuwsblad.nl/nieuws/algemeen/61494/-van-alle-kanten-klonk-geschreeuw-en-gegil-))
- Het was één grote vlammenzee - Reformatorisch Dagblad - 13/06/2009