Prins Bernhard bij de stoottroepen van de BS in Deurne in 1944 · NIOD

Oproep aan Binnenlandse Strijdkrachten: 'Wacht instructies af'

Prins Bernhard heeft via Radio Herrijzend Nederland een dringende oproep gedaan aan de Binnenlandse Strijdkrachten (BS), waarover hij sinds de oprichting op 5 september 1944 de leiding heeft. Nu het front weer in beweging is gekomen en men met spanning wacht op de bevrijding van de rest van Nederland, wil hij de BS laten weten vooral niet op eigen houtje op te treden tegen de Duitse bezetter.

"Uit de berichten zult u vernomen hebben, dat er een grote militaire operatie aan de gang is, die voor ons land verstrekkende gevolgen kan hebben. Generaal Eisenhower als opperbevelhebber en ik als uw bevelhebber vertrouwen dat gij, wanneer het van u gevraagd zal worden, na het lange wachten onder de moeilijkste omstandigheden, uw best zult doen. Hoofdzaak blijft dat onder geen voorwaarde actie op eigen initiatief wordt ondernomen. De meest strenge discipline is daarom een strikte vereiste."

Hij wijst erop dat indien actie gevraagd wordt, de mannen van de BS de bevelen en instructies op de gebruikelijke wijze zullen ontvangen. "Weest ten zeerste op uw hoede voor provocaties. Mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten: koningin en vaderland rekenen op u", besluit Bernhard zijn toespraak.

'Nodeloos bloedvergieten'

De geallieerde opperbevelhebber generaal Eisenhower heeft zich in ongeveer dezelfde bewoordingen tot de Binnenlandse Strijdkrachten in bezet gebied gericht. Blijf op uw post, laat u niet provoceren en wacht onze bevelen af, was zijn boodschap.

Wie nu al overgaat tot acties op eigen houtje riskeert nodeloos bloedvergieten en aldus verzwakking van de binnenlandse strijdkrachten, meent Eisenhower. "Daarom geldt: gaat niet over tot openlijke actie, totdat gij instructies daartoe hebt ontvangen."

De geallieerden willen voorkomen dat de Binnenlandse Strijdkrachten, in hun drang om Nederland te helpen bevrijden, roekeloos zullen optreden of op eigen initiatief overgaan tot wraakacties tegen Duitse militairen of collaborateurs.

Wat zijn de Binnenlandse Strijdkrachten?
De BS zijn ontstaan uit een fusie tussen drie ondergrondse verzetsgroepen: de Ordedienst (OD), de Landelijke Knokploegen (LKP) en de in 1943 opgerichte Raad van Verzet (RVV). Prins Bernhard is aangesteld als bevelhebber, hoewel hij de meeste tijd in Londen verblijft. Commandant van de BS in het bezette Nederland is kolonel Henri Koot. De BS zijn verdeeld in stoottroepen en bewakingstroepen: de eersten zijn afkomstig uit het gewapend verzet, de anderen bestaan uit mannen die zich beschikbaar hebben gesteld om na de bevrijding orde en rust te handhaven of te herstellen. De BS zijn mede opgericht om de gewapende verzetsbeweging beheersbaar te houden, vooral nu die van wapens worden voorzien door de geallieerden.